Robert Fico megfogadta, hogy amíg ő a szlovák kormányfő, Ukrajna nem lesz NATO-tag

3 órája ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Robert Fico megfogadta, hogy amíg ő a szlovák miniszterelnök, megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását.

A NATO vezetése azt szeretné, ha Ukrajna az Oroszországgal vívott háború befejezése után csatlakozna a katonai szövetséghez, hogy elrettentse Moszkvát a további agressziótól, de Fico nyilatkozata rávilágít a politikai nehézségekre.

„Amíg a szlovák kormány élén állok, a [kormányzó Smer] párt elnökeként az irányításom alatt álló parlamenti képviselőket arra utasítom, hogy soha ne járuljanak hozzá Ukrajna NATO-csatlakozásához” – mondta Fico az O 5 minút 12 (5 perc 12-ig) című heti műsorban.

Fico megjegyzései éles ellentétben állnak Mark Rutte, a NATO új főtitkárának álláspontjával, aki csütörtökön azt mondta, „Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha, és ezen az úton fog haladni, amíg önök nem lesznek szövetségünk tagjai”.

A NATO 1949-es alapító szerződése értelmében a bővítésről szóló döntéseket „egyhangú megállapodással” hozzák meg, ami azt jelenti, hogy Fico ellenállása Ukrajna szövetségi csatlakozásával szemben blokkolhatja a tagságot, legalább a szlovák vezető jelenlegi hatalmi ciklusának végéig, 2027-ig. Más oroszbarát NATO-tagok is megpróbálhatják meghiúsítani Ukrajna tagsági törekvéseit.

Hasonló helyzet játszódott le azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, amikor Svédország és Finnország kérte a NATO-csatlakozást, de Törökország és Magyarország 22 hónapig blokkolta őket. Míg Törökország a svédországi kurd aktivisták tevékenységét és az Ankarába irányuló nyugati fegyverexport korlátozását kifogásolta, addig Magyarország ellenállásának okait soha nem fejtették ki egyértelműen. A két ország végül idén április 4-én lett NATO-tag.

Tavaly őszi újraválasztása óta Fico megfordította az előző kabinet politikáját, ami szerint anyagi támogatást nyújtottak Ukrajnának a megszálló orosz csapatokkal vívott háborújában. Fico helyette azt ígérte, hogy kormánya „nem küld több golyót”, és Moszkva felé fordult.

Múlt csütörtökön Fico megígérte, hogy „mindent megtesz az Oroszországgal való gazdasági és standard kapcsolatok megújítása érdekében”. Most Fico megduplázta ezt az ígéretét, és azt mondta, jövő májusban, a II. világháború befejezésének 80. évfordulójára ellátogat Moszkvába. „Amennyiben meghívást kapok” – tette hozzá.

A Szlovákia és Lengyelország határához közeli, rögös Dukla-hágónál, az egykori Szovjetunióból érkező csapatok 1944. október 6-i érkezésének alkalmából rendezett ünnepségen Fico a továbbiakban hangsúlyozta, hogy az orosz áldozatok segítettek felszabadítani Szlovákiát a náci uralom alól. „A szabadság keletről jött, és ezen az igazságon abszolút semmi sem változtathat” – mondta. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!