Sok érvénytelen szavazat, kis különbség az első két helyezett között – Budapesten újraszámoltak, Sümegen maradt győztes a fideszes jelölt

1 hét ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Elutasították Kovács Mihály, sümegi civil polgármesterjelölt fellebbezését, melyben több gyanús ügyre hivatkozva kérdőjelezte meg a választások eredményét. Kovácsot mindössze 11 szavazattal győzte le a fideszes Végh László, miközben 114 darab érvénytelen szavazat volt, ami rekordot jelent a településen.

A kilenc oldalas beadvány állításait ebben a cikkben ismertettük, de röviden itt vannak a fontosabbak:

  • Mikor az egyik választási delegáltat arról kérdezték, mit keres a fülkében a szavazatát leadó B.A.-val, azt válaszolta, hogy a szavazó vak, látássérült – holott nem is volt látássérült.
  • Két delegált azt állította, hogy „mindenki csak egyféle szavazólapot számolhatott, az érvényes vagy érvénytelen szavazólapokról a döntés sem az SZSZB összes tagja bevonásával történt”.
  • Lefizetésről is szó volt, illetve a vád szerint két esetben is előfordult, hogy mozgóurnás szavazás során csak a megyei listára tudtak szavazni a választók.

A területi választási bizottság bizonyos esetekben úgy ítélte, nem történt jogsértés, vagy ha történt is, az még nem vonja magával az újraszámlálás szükségességét. Bár néhány esetben elfogadta, hogy jogsértés történt, ez alig egynéhány szavazatot jelentett volna, így az új választások, de még az újraszámlálást sem érezték indokoltnak. Az ítélet egyelőre nem jogerős, Kovács Mihály pedig megígérte, hogy az őt indító Élhetőbb Városért Egyesület csapatával három napon belül fellebbeznek a Kúrián.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!