„Te szegény lány, ma te vagy az” – Nyílt titok volt, hogy Mohamed Al-Fayed a fiatal alkalmazottaira vadászik

2 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy évvel Mohamed Al-Fayed halála után 13 nő jelentkezett azzal a váddal, hogy a Harrods londoni luxusáruház egykori tulajdonosa szexuálisan zaklatta őket. Al-Fayed a Harrods mellett azért is lett híres, mert Dodi Al-Fayed volt a fia, aki Diana hercegnő szerelme volt, és vele együtt halt meg egy 1997-es autóbalesetben. 

Hatalom és pénz

Az Al-Fayed: Predator at Harrods című új dokumentumfilmben a BBC interjúkat tett közzé olyan nőkkel, akik azt állítják, hogy Al-Fayed szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket, amikor a cégnél dolgoztak. A milliárdost nemcsak most, halála után, hanem már életében is elővették szexuális zaklatás miatt, de a mostani vádak példátlanul súlyosak. A BBC úgy véli, hogy sokkal több nőt érhetett bántalmazás – a cikk megjelenése óta több korábbi Harrods-alkalmazott is kapcsolatba lépett a BBC-vel azzal, hogy Mohammed Al-Fayed bántalmazta őket.

„Minden munkahelynek kötelessége gondoskodni a munkavállalók biztonságáról. A vállalat kétségtelenül cserbenhagyta ezeket a hölgyeket – mondta a dokumentumfilmben Bruce Drummond, az áldozatok egy részét képviselő ügyvéd. – A korrupció és a visszaélések pókhálója ebben a cégben nagyon mélyre megy, és nagyon sötét.”

Lucy Liu és Mohamed Al Fayed

Lucy Liu és Mohamed Al Fayed egy jótékonysági rendezvényen, Londonban (Fotó: Goffredo di Crollalanza/FilmMagic)

A Harrods nyilvános nyilatkozatában azt mondta, hogy „a lehető leggyorsabban” rendezte az Al-Fayeddel szembeni követeléseket, mióta 2023-ban tudomást szerzett az ellene felhozott vádakról, megjegyezve, hogy a rendezési folyamat „még mindig elérhető” bármely jelenlegi vagy korábbi alkalmazott számára – ami nyilván azt jelenti, hogy sok pénzt adnak az áldozatoknak cserébe azért, hogy ne pereljenek. „Teljesen megdöbbentettek bennünket a Mohamed Al-Fayed által elkövetett visszaélésekről szóló vádak – folytatódott a közlemény. – Ezek egy olyan személy cselekedetei voltak, aki visszaélt a hatalmával, amit a leghatározottabban elítélünk. Azt is elismerjük, hogy ez idő alatt vállalkozásként cserbenhagytuk az alkalmazottainkat, akik az áldozatai voltak, és ezért őszintén bocsánatot kérünk.”

Vadászott az alkalmazottak között

A BBC által megszólaltatott 13 nő közül négyen állítják, hogy Al-Fayed megerőszakolta őket. 

A megszólalók a dokumentumfilmben hajmeresztő történeteket mesélnek az egykori milliárdosról. Az egyikük, Sophia a Harrods női ruházati osztályán dolgozott, amikor Al-Fayed megkereste, és munkát ajánlott neki személyi asszisztensként az irodájában. Néhány nappal azután, hogy elkezdte az új munkát, Al-Fayed lefogta és megpróbálta megcsókolni. Egy másik alkalommal Al-Fayed meghívta a nőt a londoni lakásába, ahol a kanapéra lökte, majd rá akart mászni.

„Erős vagyok, rúgkapálni kezdtem és lerúgtam magamról. Azt gondoltam, hogy meg fog erőszakolni. Szörnyű volt, rémálom. Aljas ember volt – mondta Sophia, aki 1988-1991-ig volt Al-Fayed asszisztense végül, és akit többször is megpróbált megerőszakolni.

Nem tudtam hova menekülni. Nem volt családom, ahová visszamehettem volna, albérletet kellett fizetnem. Tudtam, hogy ezen keresztül kell mennem, ha meg akarom tartani az állásomat.

A beszámolók szerint a Harrods feje rendszeresen vadászott az alkalmazottak között: „Mindannyian álltunk és néztük, ahogy egyikünk-másikunk belép Al-Fayed ajtaján, és arra gondoltunk, hogy »te szegény lány, ma te vagy az«, és teljesen tehetetlennek éreztük magunkat, hogy megállítsuk” – mondta az Alice álnevet használó nő. Elmondása szerint 16 éves volt, amikor Al-Fayed zaklatta.

Mohamed Al Fayed

Mohamed Al Fayed és vendégei 2006-ban, egy londoni Harrods megyitóján (Fotó: C. Uncle/FilmMagic)

A zaklatások a Harrods irodáiban, Al-Fayed londoni lakásában vagy külföldi utazások során történtek – gyakran Párizsban, a Ritz szállodában, amely szintén Fayed tulajdonában volt, vagy a közeli Villa Windsorban. „Nyilvánvalóvá tettem, hogy nem akarom, hogy ez megtörténjen. Nem adtam beleegyezést. Csak azt akartam, hogy vége legyen” – mondja az egyik nő, akit Fayed megerőszakolt a Park Lane-i lakásában. 

Szexuális ragadozó

A megszólaló nők közül néhányan lemondtak, vagy részben lemondtak a névtelenséghez való jogukról a dokumentumfilmben – a BBC pedig beleegyezett, hogy nem használják a vezetéknevüket. Mások úgy döntöttek, hogy névtelenek maradnak. Vallomásaik együttesen szépen feltárják egy szexuális ragadozó viselkedésének mintáját.

Rachel a filmben elmeséli, hogy személyi asszisztensként dolgozott a Harrodsban az 1990-es években. Egyik este munka után Al-Fayed luxuslakásába hívták, amely a Park Lane egyik nagy tömbházában volt, és a londoni Hyde Parkra nézett. Az épületet biztonsági személyzet védte, és a Harrods alkalmazottai egy irodát is fenntartottak a helyszínen. Al-Fayed megkérte a nőt, hogy üljön az ágyára, majd a kezét a lábára rakva világossá tette, hogy mit akar.

Emlékszem, hogy éreztem a teste súlyát magamon. Hallottam, ahogy ezeket a hangokat kiadta. És… kikapcsoltam, csak máshova menekültem az agyamban. Megerőszakolt.

Gemma szerint – aki 2007-2009 között Al-Fayed egyik személyi asszisztenseként dolgozott – a férfi viselkedése egyre ijesztőbbé vált a külföldi utak során. Elmondása szerint ez végül oda vezetett, hogy a férfi megerőszakolta a párizsi Bois de Boulogne-ban található Villa Windsorban. Gemma arra riadt fel az egyik éjszaka, hogy az ágya mellett Al-Fayed áll egy szál selyemköntösben, majd bemászott az ágyba a nő mellé.

„Mondtam neki, hogy nem akarom. Erre valahogy fölém került úgy, hogy meg sem tudtam mozdulni – emlékszik vissza Gemma. Miután Al-Fayed megerőszakolta, sírt, miközben a férfi felállt, és agresszívan arra utasította, hogy mosakodjon meg. – Nyilvánvalóan azt akarta, hogy eltüntessem minden nyomát annak, hogy a közelemben járt.”

Mohamed al Fayed

Mohamed al Fayed mókázik egy londoni Harrods üzlet megnyitóján (Fotó: Michael Crabtree – PA Images/PA Images via Getty Images)

Nyílt titok

Tony Leeming 1994-2004 között volt a Harrods egyik részlegvezetője, és nyilatkozata szerint tudott a főnöke ragadozó természetéről. Ahogy általában nyílt titok volt ez a luxusáruház alkalmazottai előtt. „A nőkkel szembeni visszaélésekről tudtam, amikor a boltban dolgoztam. Ez még csak nem is volt titok – emlékszik vissza Leeming, aki azt mondja, hogy nem tudott a súlyosabb, bántalmazásra vagy nemi erőszakra vonatkozó vádakról. – És azt hiszem, ha én tudtam, akkor mindenki tudta. Bárki, aki azt mondja, hogy nem tudott erről, az hazudik.” Leeming vallomását Al-Fayed biztonsági csapatának korábbi tagjai is alátámasztják. 

Tisztában voltunk azzal, hogy nagyon érdeklődik a fiatal lányok iránt

– mondja a filmben Eamon Coyle, a Harrods korábbi biztonsági igazgatóhelyettese. Egy másik, névtelenséget kérő biztonsági őr szerint pedig a biztonsági személyzet „tudta, hogy bizonyos dolgok történtek egyes női alkalmazottakkal a Harrodsban és a Park Lane-en”.

Az is kiderült, hogy a nők, amikor közvetlenül Al-Fayednek kezdtek dolgozni, orvosi vizsgálaton estek át – beleértve az invazív szexuális egészségügyi vizsgálatokat is, amelyeket orvosok végeztek. Ezt úgy adták elő nekik, hogy milyen szerencsések, és ez egy különleges juttatás, de sokan nem is kapták meg a saját eredményeiket – csak Al-Fayednek küldték el. „Senkinek sincs semmi haszna abból, hogy tudja, milyen a szexuális egészségi állapotom, kivéve, ha azt tervezi, hogy lefekszik velem, amit eléggé dermesztőnek találok” – nyilatkozta Katherine, aki 2005-ben volt vezetői asszisztens Al-Fayed mellett.

Miért nem szóltak eddig?

Az áldozathibázatók kedvenc kérdése, hogy „miért nem szóltak eddig az áldozatok?”, és „miért nem jelentették az erőszakot?”. Leginkább azért, mert Mohamed Al-Fayed olyan félelemmel teli légkört hozott létre a munkahelyen, amivel befogta a nők száját. Több áldozat azt nyilatkozta, hogy azért nem szóltak semmit, mert biztosak voltak abban, hogy lehallgatják a cégnél a telefonjukat – és nem álltak messze a valóságtól: a dokumentumfilmhez készített interjúban Eamon Coyle bevallotta, hogy munkájának része volt az alkalmazottak rögzített telefonhívásainak lehallgatása. A megfélemlítés legváltozatosabb eszközeit vetette be a milliárdos az alkalmazottakon, a lehallgatás mellett rejtett kamerákat is elhelyeztek az áruházban, szolgálati helyiségekben, sőt, még a vezetők irodáiban is… mindez nem segített abban, hogy a női alkalmazottak ki merjenek állni az igazukért.

Nem most indult először vizsgálat

Halála előtt többször is megpróbálták leleplezni Al-Fayedet – például a Vanity Fair már 1995-ben egy rasszizmusról, a személyzet megfigyeléséről és szexuális visszaélésekről szóló cikkel támadta a milliárdost, amiből végül az lett, hogy Al-Fayed rágalmazási pert indított a lap ellen. Később beleegyezett, hogy ejtse az ügyet, amennyiben a magazin a szexuális visszaéléseiről összegyűjtött további bizonyítékokat, amelyeket a per előkészítése során gyűjtött össze, titkosítják. Al-Fayed egyezségét a Harrods egyik magas rangú vezetője alkudta ki.

1997-ben az ITV The Big Story című műsora további súlyos vádakról számolt be, többek között szexuális zaklatásról és fogdosásról. A BBC nyomozásában szereplő egyik nő, Ellie 2008-ban 15 éves volt, amikor a rendőrségen tett feljelentést a bántalmazásról – ez az állítás címlapokra került, de nem vezetett vádemeléshez. 2017-ben a Channel 4 Dispatches című műsora bántalmazási és zaklatási vádakat tett közzé Al-Fayed ellen, és az egyik nyilatkozó nő ekkor mondott le elsőként a névtelenséghez való jogáról. Ez néhány áldozatnak bátorságot adott ahhoz, hogy előálljon. De csak most, hogy Mohamed Al-Fayed tavaly meghalt, érezte úgy sok nő, hogy képes nyilvánosan beszélni a nemi erőszakról és a szexuális zaklatásról, mert eddig féltek a milliárdos bosszújától.

Források: 1, 2, 3, 4

The post „Te szegény lány, ma te vagy az” – Nyílt titok volt, hogy Mohamed Al-Fayed a fiatal alkalmazottaira vadászik first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!