Több száz magyar esett el a véres komáromi csatában

1 hét ezelőtt 2



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Görgei, Klapka és Damjanich vezette honvédcsapatok 175 éve, 1849. április 26-án vívták meg az első komáromi csatát a Schlik tábornok vezette osztrák seregek ellen – írja a Rubicon.

Magyar sikerek

Görgei Artúr, a szabadságharc egyik legtehetségesebb magyar stratégája március 31-én lett a magyar sereg fővezére Dembinszki helyett, akit a kápolnai vereség után váltottak le. Görgei vezetése alatt számos magyar siker született: április 6-án a honvédsereg Isaszegnél aratott győzelmet, 10-én elfoglalta Vácot, 19-én pedig Nagysallónál is diadalmaskodott és a bányavárosokat is felszabadította.

A sorozatos magyar sikerek miatt az osztrákok menesztették Windisch-Grätz fővezért, helyét Ludwig Welden vette át. Az ő vezetése alatt indult meg egy 30 ezer fős osztrák sereg Komárom felé, amelyet Schlik és Haynau vezényelt.

Véres csata kezdődik

A csapat április 26-án reggel csapott össze a 24 ezer fős honvédsereggel. A csata elején a honvédeknek sikerült területeket szereznie, de az osztrák túlerő hamarosan visszaszorította a magyarokat a komáromi Csillagerőd környékére. A véres csatában mintegy 800 magyar áldozat, az osztrákok pedig még többet, nagyjából 2000 főt vesztettek.

A súlyos veszteségek miatt Görgei délután egy óra körül véget vetett a csatának, amelyet Schlik sem akart folytatni, így megkezdte a visszavonulást Győr felé. A magyar fővezér meg sem próbálkozott az üldözéssel, mivel seregének lőszerkészlete kifogyott, és a lovak is kimerültek voltak.

A csatát így a magyarok nyerték, de ennek súlyos következményei lettek. Ferenc József ugyanis a komáromi vereség miatt kért segítséget I. Miklós orosz cártól, aki 200 000 fős hadsereget indított a szabadságharc leverésére.

Kapcsolódó
Magyar katonák százai vesztek oda a schwechati csatában
A honvédség vereséget szenvedett a császári erőkkel szemben.

The post Több száz magyar esett el a véres komáromi csatában first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!