Uj Péter: Az emberiség igen jelentős része fejben kissé elfáradt

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

(Az alábbi szöveg részlet Uj Péter heti hírleveléből. Ha szeretnéd elolvasni az e heti, 191-es számú hírlevelet, aztán minden péntek hajnalban megkapni a friss írásokat, fizess elő a 444 Közösség vagy a 444 Belső Kör csomagra.)

Hirtelen felindulásból (előzetes szóváltást követően, a nálam lévő 18 centiméteres pengehosszúságú pattogatott popcornnal) megtekintettem a Homokbucka II. című amerikai tudományos-fantasztikus scifit, sérelmemre. Azóta sem térek magamhoz, hogy ez a szájbarágós, szellemileg visszamaradott kisiskolásokra kalibrált, üres, ostoba, dögunalmas nyomorúság hogyan lehet globális lelkesedés tárgya?

(Bugacon leforgathatná a harmadik, még fölöslegesebb részt a puszta és a futóhomok ihletett krónikása, Rá[t]kay Petőfilip Kálmán, sokkal rosszabb az se tudna lenni. Ezt a dedós, szájbarágós tempót különben is érzi. Sőt!)

És itt gyorsan vissza is kötődünk a főszálra, legyen bármilyen gubancos, hogy egy ilyen Dűne nevű szarkupac nemzetközi (globális!) sikeréből is nehéz lenne más következtetést levonni, minthogy az emberiség igen jelentős része fejben kissé elfáradt. Több cserénk meg nincs, és ha bekapunk még egy-két potyát, akkor lehet, hogy korai búcsúra kényszerülünk. (Véget ér a pontvadászat.)

Ez ugye a Yuval Noah Harari-tétel tkp.: ha abból indulunk ki, hogy az emberiség a legutóbbi hasonló nagyságrendű technológiai-társadalmi váltást két brutális világháborúval, uszkvekvázinagyjából 120-130 millió halálos áldozattal hozta le, és ehhez hozzávesszük, hogy a globális rendszer ma már jóval szorosabban összedrótozódott, sokkal többen vagyunk, a fölhalmozott fegyverrendszerekkel pedig nemcsak a Föld, de kábé a fél Naprendszer megsemmisíthető, egyébként meg van egy apró, egyelőre minimum +2 Celsius fokos, de még emelkedő környezeti problémánk, amivel nem nagyon tudunk egyelőre mit kezdeni, viszont beláthatatlan következményekkel járhat, nem mellesleg az éppen végbemenő technológiai és társadalmi változások pedig minden jel szerint gyorsabbak és mélyrehatóbbak, mint a 19. és 20. század fordulóján, tehát ha ezeket összadjuk, kivonjunk, elosztjuk, megszorozzuk, az jön ki, hogy epsomi faló a trójai derbin.

Na, de majd jön Magyar Péter, és minden oké lesz.

(Továbbiak a heti hírlevélben.)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!