Vérszegénység terhesen: mire számíthatsz szülés után?

2 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Amikor terhes vagy, nehéz lehet pontosan meghatározni, hogy miért érzed magad állandóan¹ olyan fáradtnak. Talán a fáradtságot a hormonoknak vagy a növekvő pocaknak tulajdonítod, vagy az álmatlanságot okolod a kimerültségért. Bár ezek mind valóban okozhatnak fáradtságot – ami általában teljesen normális terhességi tünet -, az is lehetséges, hogy a kimerültség a vérszegénység jele².

A terhességi vérszegénység

A vérszegénység akkor lép fel, amikor a szervezet nem képes elegendő egészséges vörösvérsejtet előállítani az oxigén szállításához. A várandós nőknél nagyobb a vérszegénység kialakulásának kockázata, különösen a második és harmadik trimeszterben³. A jó hír: az étrendedre való tudatos odafigyeléssel és egy körültekintően megválasztott étrend-kiegészítővel magad is segítheted a normális mértékű vörösvérsejt-képződést.

A vérszegénység azzal jár, hogy a szervezet oxigén-ellátottsága nem megfelelő, ami olyan tünetekkel4 járhat, mint a túlzott fáradtság, légszomj és fejfájás. Bármi legyen is az oka, fontos, hogy a terhesség alatt kezeljék a vérszegénységet. Ez nemcsak abban segít, hogy jobban érezd magad, de a súlyos, kezeletlen vérszegénység növelheti egyes terhességi komplikációk kockázatát, beleértve a koraszülést és a szülés során vérátömlesztés szükségességét5.

A tünetek

A terhesség korai szakaszában nehéz megkülönböztetni a vérszegénység jeleit a normális terhességi tünetektől. A terhesség előrehaladtával a terhesség alatti vérszegénység jelei a következők lehetnek6:

  • túlzott fáradtság vagy gyengeség,
  • fejfájás,
  • szédülés,
  • légszomj,
  • szapora vagy szabálytalan szívverés,
  • zsibbadás vagy hideg érzés a kezekben és a lábakban,
  • alacsony testhőmérséklet,
  • sápadt bőr (különösen az arc, az ajkak vagy a körmök színének megváltozása),
  • mellkasi fájdalom,
  • koncentrációs zavarok,
  • ingerlékenység.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod magadon a terhesség alatt, mindenképpen tájékoztasd az orvost!

 Getty Images

Forrás: Getty Images

A terhességi vérszegénység okai

Amikor terhes vagy, a szervezetedben lévő vér mennyisége megnő7 – egyes számítások szerint akár 45 százalékkal is, mire betöltöd a 24. hetet. Ez azt jelenti, hogy a terhesség alatt körülbelül másfélszer annyi vasra van szükséged, mint a várandósságod előtt – ezt a mennyiséget sok esetben nehéz csak a táplálékból biztosítani. Elegendő vasraktárak nélkül a vörösvérsejtek termelődése lelassul, így a szervezet kevesebb oxigénhez jut. Az eredmény? Egy kimerült anya.

Ritkábban a vérszegénységet vitaminhiány is okozhatja8, például a B12-vitamin, a folsav vagy a C-vitamin elégtelen szintje – még egy ok, amiért fontos, hogy szedd a terhesvitaminokat. Egy alapbetegség, például pajzsmirigyzavar is okozhat vérszegénységet9 a leendő anyukáknál.

Magasabb lehet a vérszegénység kockázata10, ha:

  • egynél több gyermekkel vagy terhes,
  • súlyos reggeli rosszullétek miatt csökkent az étvágyad,
  • egy korábbi terhesség után rövid időn belül vagy ismét terhes,
  • korábban már volt vérszegénységed vagy erős menstruációs vérzésed,
  • nincs elég vas az étrendedben.

Mire számíthatsz a szülés után?

A szülés utáni időszak első néhány hetében és hónapjában sok anyánál enyhülnek a vashiányos vérszegénységgel kapcsolatos tünetek, egyes esetekben viszont a szülés után is előfordulhat vérszegénység. Ezt jellemzően a terhesség alatti nem megfelelő vasbevitel és a szülés alatti vérveszteség okozza11. Mit tehetsz tehát szülés után a megfelelő vérképzés érdekében?

Vérvesztés csökkenése: A szülés során általában bekövetkező vérvesztés (gyermekágyi vérzés) mérséklődésével jellemzően az anémia is javulásnak indul. Légy tehát türelmes.

Pihenés és táplálkozás: A szülés utáni időszakban fontos a pihenés és a megfelelő táplálkozás. – ha szükséges akkor étrend-kiegészítés is – hogy támogasd a tested regenerálódását – mindez hozzájárulhat az anémia rendeződéséhez.

Rendszeres egészségügyi kontroll: Fontos, hogy rendszeresen konzultálj egészségügyi szakemberekkel a szülés utáni időszakban, hogy ellenőrizzék a hemoglobin szintet a véredben és az esetleges egyéb egészségügyi problémákat. Az orvosok szükség esetén további vizsgálatokat és kezeléseket írhatnak elő.

Vaspótlás: A szülés után az egészségügyi szakemberek gyakran javasolják vényköteles vaspótló készítmények szedését, hogy segítsék a hemoglobin szintjének visszaállítását a normális szintre.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Document ID: KEDP/DAFMH1, Lezárás dátuma: 2024.10.24.

1/https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/anaemia_in_women_and_children
2/https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy
3/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10018475/
4/https://www.mayoclinic.org/diseases- conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
5/https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455
6/https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/iron-deficiency-anemia
7/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928162/
8/https://medlineplus.gov/ency/article/000584.htm
9/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7174567/
10/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5848390/
11/https://cms.galenos.com.tr/Uploads/Article_11242/173-181.pdf
The post Vérszegénység terhesen: mire számíthatsz szülés után? first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!