Vigyázz, mert a külsőnket is megváltoztatja az óraátállítás!

3 órája ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az óraátállítás szinte már rutinszerű esemény, mégis minden alkalommal azt érezhetjük sokan, hogy nehéz alkalmazkodnunk néhány napig vagy hétig a változáshoz. Ráadásul nemcsak alvásritmusunkra, hanem még külsőnkre is hatással lehet. 

Bőrtónusunk árulkodó jelei

Óraátállításkor a természetes fény mennyisége hirtelen megváltozik, ezt pedig bőrünk is azonnal megérzi. A kevesebb napfény hatására D-vitamin-szintünk csökkenhet, ami nemcsak immunrendszerünkre, hanem bőrünkre is hatással van. A fakóbb, sápadtabb arcszín gyakori panasz ilyenkor, különösen a téli időszámítás első heteiben. A fényhiány miatti alacsonyabb szerotoninszint pedig hajlamosít a fáradtságra, és ez sajnos arcunkon is megmutatkozhat: sötétebb karikák a szemek alatt, élettelen bőr, az apróbb ráncok mélyülése.

Hajunk is megsínyli?

Nem is gondolnánk, de hajunk is reagálhat az óraátállítás okozta változásokra. A kevesebb napfény és a rövidebb nappalok a haj növekedési ciklusára is hatással vannak. A D-vitamin hiányának következményeként hajunk törékenyebbé válhat, a hajszálak elvékonyodhatnak, és hajhullás is jelentkezhet. Ráadásul mivel a téli időszámítás beköszöntével jellemzően kevesebbet tartózkodunk a szabadban, a friss levegő és a napfény hiánya a fejbőr vérkeringését is befolyásolhatja.

 GettyImages

Fotó: GettyImages

A szemünk mindent elárul

A megváltozott alvási szokások szintén hatással lehetnek külsőnkre, különösen a szem környékére. Ha nehezebben alszunk el, vagy éjszakánként többször felébredünk, a szemek alatt megjelenő puffadtság és sötét karikák sokkal hangsúlyozottabbá és feltűnőbbé válnak. Az alváshiány ráadásul a bőr vízháztartását is befolyásolja, így szárazabb, érzékenyebb bőrrel szembesülhetünk.

Mit tehetünk, hogy ellensúlyozzuk a hatásokat?

  • D-vitamin-pótlás: érdemes odafigyelni a megfelelő D-vitamin-bevitelre, akár étrendkiegészítők formájában is. Ezzel nemcsak immunrendszerünket, hanem bőrünket is támogatjuk.
  • Hidratálás kívül-belül: a bőr szárazsága és fakósága ellen a hidratálás az egyik legjobb megoldás. Fogyasszunk elegendő vizet, és használjunk tápláló, gazdag textúrájú arckrémeket.
  • Napfényben töltött séták: bár a nappalok rövidebbek, még mindig érdemes időt szakítani egy kis szabadtéri sétára. Javítja a vérkeringést és közérzetünket, ezáltal pedig megjelenésünket is.
The post Vigyázz, mert a külsőnket is megváltoztatja az óraátállítás! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!