Világok Harca, Szeged felett: Lélegzetelállító görgőfelhő-videót kaptunk a Szeged365 Family-től

2 órája ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Pár órával ezelőtt az OMSZ citromsárga riasztást adott ki Szegedre és környékére, a kiadós eső érkezése előtt pedig egy igazán különleges természeti jelenséget filmezett le az egyik olvasónk. A videón látható görgőfelhő úgy fest, mintha a H. G. Wells féle Világok Harca kelt volna életre Szeged belvárosa felett, viszont az emberiség életére törő, 30 méteres tripodok helyett itt csak egy roppant ritka, utoljára 2018-ban lefilmezett légköri jelenségről van szó.

Balázs képein és videóján egy speciális felhőtípus, a görgőfelhő látható, amit korábban a peremfelhők közé soroltak, ma már azonban önálló légköri képződménynek tartja a szakirodalom.

A különleges légköri jelenség a hideg és a meleg találkozásánál alakulhat ki, méghozzá úgy, hogy a közelgő hidegfront tolja maga előtt a meleg levegőt, megemeli azt, és egy vízszintes tengely mentén elkezdi forgatni. A felfelé áramló levegő csőszerű hengerformát ölt, ami a sík vidékek felett nagyon széles sávban tud elnyúlni, és nyugodt körülmények között nagy távolságokra is eljuthat.

Mozgás közben az alakja, formája nem változik. Görgőfelhőt hazánkban ritkán lehet látni, legutóbb néhány évvel ezelőtt volt hasonló megfigyelés, pont Szegeden, amit AxeFly Vision barátunk filmezett le hat éve.

A nagyobb kiterjedésű görgőfelhők inkább a tengerpartok melletti sík területeken jellemzőek, ahol akár több száz kilométeres szélességben is ki tudnak terjeszkedni.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!