A legvalószínűbb az, hogy tárgyalással úton érhet véget az orosz-ukrán háború – állítja egy széleskörű közvéleménykutatás

2 napja ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy 15 országban végzett nagyszabású közvélemény-kutatás szerint a legtöbb európai a legvalószínűbb eredménynek az Oroszországgal való tárgyalásos megoldást tartja, szemben a teljes körű ukrán katonai győzelemmel.

Ukrajna háborús erőfeszítésének támogatása a harctéri kudarcok ellenére továbbra is erős Európa-szerte, de

az európai szavazók egyre inkább úgy vélik, hogy Ukrajna felfegyverzése nem a teljes ukrán harctéri győzelemhez szükséges, hanem ahhoz, hogy megerősítsék Ukrajnát az Oroszországgal folytatott jövőbeli tárgyalásokon.

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (ECFR) agytröszt 2024 májusának első felében 15 országban 19 566 embert kérdezett meg. Az ECFR rendszeresen készít felméréseket Ukrajnáról, de ez az első alkalom, hogy magán Ukrajnán belül is végzett közvélemény-kutatást, ahol a felmérés szerint a háború és a győzelem támogatottsága erős, annak ellenére, hogy sok szó esik a morál gyengüléséről az országgal kapcsolatban.

Jelenleg az ukránok 34%-a „nagyon bízik” Volodimir Zelenszkij elnökben, további 31% pedig „eléggé” bízik benne. Eszerint kétszer többen vannak azok az ukránok, akik bíznak az elnökben, mint azok, akik nem.

Arra a kérdésre, hogy mi a háború legvalószínűbb kimenetele,

az ukránok 58%-a jósolt győzelmüket, 30% szerint a háborút tárgyalásos úton rendezik, és csak 1% várta azt, hogy Oroszország kerül ki győztesen.

A többség azonban inkább a területek feladását részesítette előnyben, mint az ország szuverenitásának feladását, aminek jelentősége van a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás ügyében.

A 14 európai ország közül csak Észtországban volt erős az a vélemény (38%), hogy Ukrajna egyértelműen megnyeri a háborút. Mindazonáltal Svédországban és Lengyelországban a többség azt akarta, hogy Európa segítse Ukrajnát a harcban, amíg vissza nem szerzi az összes területét. Olaszországban, Görögországban és Bulgáriában a többség ezt ellenezte, olyannyira, hogy szerintük rossz ötlet lenne fokozni az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását. Összességében Olaszország tűnt ki a legnagyobb európai nagyhatalomként, amely a legkevésbé támogatta Ukrajnát.

A legtöbb európai országban azonban a nagy többség még mindig támogatja, hogy több fegyvert küldjenek Ukrajnának, még akkor is, ha ez inkább Ukrajna tárgyalási pozíciójának megerősítését szolgálja.

Csehországban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svájcban nincs nemzeti konszenzus a háború és az EU azzal kapcsolatos szerepe terén.

Egyetlen országban, még a leginkább támogatáspártiakban sem volt érdemi támogatottsága annak, hogy saját csapatokat küldjenek Ukrajnába.

Az ukránok 69%-a szerint több fegyverre van szükség a védekezéshez, de ez a vélemény nem jelentett kiábrándulást az EU-ból. Az ukránok 75 százaléka pozitívan értékelte az EU szerepét, és úgy látta, hogy Ukrajna tagsága szükséges a háború megnyeréséhez. A megkérdezett ukránok egyharmada azonban elismerte, hogy erősen aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok Kijev bevonása nélkül köt békeszerződést Oroszországgal.

The post A legvalószínűbb az, hogy tárgyalással úton érhet véget az orosz-ukrán háború – állítja egy széleskörű közvéleménykutatás first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!