A terhesség során a vashiány a legtöbb kismamát érinti

2 órája ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A szervezet a vasat a hemoglobin, az oxigént az egész testben szállító fehérje előállításához használja. Ha valakinek nincs elég vasa, nem tud megfelelő hemoglobint előállítani, ami megfoszthatja a test sejtjeit az oxigénforrástól. Ez légszomjhoz vezet, gyengeséget és megnövekedett pulzusszámot okozhat. A vaspótlás általában megoldja a vashiányt, mellette pedig az orvos javasolhat folsav- és B12-kiegészítőket is.

Alacsony vasszint

A terhesség alatt a kismama vérmennyisége folyamatosan növekszik: a legtöbb esetben a harmadik trimeszterre 45 százalékos¹ növekedésre lehet számítani. A vér térfogatának növekedésével azonban nem azonos mértékben nő a vörösvérsejtek száma, ami a keringő vér hígulásához vezet, így az nem tud elegendő mennyiségű oxigént szállítani az anya és a magzat számára. Várandóssági vashiányról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy az anyának több vasra² van szüksége.

A súlyosan alacsony vasszint vagy a krónikusan alacsony vasszint vashiányos vérszegénységhez³ vezethet, ám az enyhe vérszegénység viszonylag normális a terhesség alatt. Ez vagy kisebb tüneteket okozhat, vagy egyáltalán nem okoz tüneteket. A súlyosabb vérszegénység azonban megnehezítheti a terhességet és veszélyeztetheti a kismama egészségét.

A vashiány jelei

A terhesség idején tapasztalt egyes tünetek sok esetben hasonlítanak a vashiányos tünetekhez, ezért előfordul, hogy a várandós anya nem is tud róla, hogy vashiányos, és ez csak akkor derül ki, amikor vérvizsgálatot végeznek a terhesség során.

A terhesség alatti vérszegénység, vashiány vagy mindkettő jelei a következők4:

  • alacsony energiaszint,
  • gyengeség,
  • általános fáradtság,
  • légszomj,
  • fáradtságérzet a mindennapi tevékenységek után,
  • a bőr sápadtsága (különösen a körömágyak és a belső szemhéjak esetében).

A terhesség és a vashiány

Minden terhességnél fennáll a vashiány kockázata, mivel a terhesség egy alapvetően vashiányra hajlamosító állapot.5 Egy 2020-as, terhes nők körében végzett vizsgálat megállapította6, hogy a vashiányos vérszegénység aránya a terhesség előrehaladtával nő. Ennek oka, hogy terhesség idején a magzat vérellátását is az anyai szervezet biztosítja. Ehhez több vörösvérsejt és több oxigénszállító molekula, azaz hemoglobin szükséges – a hemoglobinban pedig vas is található.

A terhesség során különösen azok számíthatnak vashiányra, akikre a következők jellemzőek7:

  • korábban erős vérzésük volt, beleértve a menstruációt is,
  • ha két terhesség közel volt egymáshoz, általában 18 hónapon belül8,
  • nem esznek elég vastartalmú ételeket,
  • vegetáriánusok vagy vegánok9,
  • egynél több gyermekkel várandósok,
  • súlyos hányást tapasztalnak.
 Getty Images

Forrás: Getty Images

Lehetséges szövődmények

Vérszegénységgel vagy anélkül, az alacsony vasszint miatt a várandós nő kimerültnek és folyton fáradtnak érezheti magát. Ez megnehezítheti a testmozgást, a mindennapokat, akár a terhesség egészégességére nézve fontos döntések meghozatalát. Akiknek a terhesség alatt vashiányuk van, a szülés után is tapasztalhatják ezeket a tüneteket: a szülés utáni időszakban a vashiány fokozhatja az újszülött gondozásával amúgy is együtt járó fáradtságot.

A vashiány – amellett, hogy a tünetek megnehezítik a terhességet és a szülés utáni időszakot – közvetve kihathat a baba méhen belüli súlygyarapodására, szerveinek fejlődésére is, hiszen ezekhez elengedhetetlen a megfelelő vér- és oxigénellátottság.

Ha az anyának alacsony vasszintre utaló tünetei vannak, az orvos dönthet úgy, hogy több vizsgálatot is elrendel. A teljes vérképből gyorsan kiderül a vörösvérsejtszám és a hemoglobinszint, a ferritin vizsgálata pedig a legpontosabb módja a vashiány kimutatásának. Ha igazolódik a vashiány, az orvos vas tartalmú készítményt ír elő a kezelésére. Ugyanakkor bizonyos ételekkel10 is támogathatjuk a terhesség alatt a vasbevitelt:

  • baromfihúsok,
  • hal,
  • sovány vörös húsok,
  • bab,
  • diófélék és magvak,
  • sötét leveles zöldségek,
  • teljes értékű gabonafélék,
  • tojás,
  • gyümölcsök, mint pl. a banán és a dinnye.

Az állati eredetű vasforrások könnyebben szívódnak fel. Ha a vas növényi forrásból származik, érdemes magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerekkel, például paradicsomlével vagy naranccsal párosítani, hogy elősegítsük a vas felszívódását.

A babatervezés időszakában a vitaminok és a nyomelemek tudatos bevitele mellett, minden leendő kismamának érdemes a szervezetének vasraktárait is feltölteni. Így fedezhető a megnövekedett igény és megelőzhető a vashiány.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Document ID: KEDP/DAFMH2, Lezárás dátuma: 2024.10.24

Források:
1/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3982119/
2/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954959/
3/https://www.medicalnewstoday.com/articles/318096
4/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994
5/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7477519/
6/https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-020-03359-z
7/https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy#:~:text=Your%20body%20goes%20through%20significant,body%20needs%20to%20make%20hemoglobin.
8/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK379991/
9/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448204/#:~:text=Heme%20iron%2C%20derived%20from%20hemoglobin,and%20is%20less%20well%20absorbed.
10/https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-to-eat-when-pregnant
The post A terhesség során a vashiány a legtöbb kismamát érinti first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!