Átalakítja a szlovák kormány a közmédiát, a dolgozók gyásznapot hirdettek

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán.

„Tarthatatlan a helyzet az RTVS-ben“ – jelentette ki szerdán Robert Fico a kormányülés után.  A szlovák miniszterelnök kormányfő Martina Šimkovičová kulturális miniszterrel közösen tájékoztatott arról, hogy a kabinet rábólintott az RTVS (a jelenlegi kózmédia) megszüntetésére, és egyben az STVR, azaz az új Szlovák Televízió és Rádió létrehozására – írja a szlovákiai Dennikn. Fico szerint a választóik követelik tőlük, hogy változásokat eszközöljenek az RTVS-ben, amely „nem lehet objektíven objektív“, mert szerinte harcban áll a kormánnyal.

Az RTVS-ről szóló törvény egyik fő attribútuma, hogy a „szlovák“ jelző visszakerül az intézmény nevébe, magyarázta a kulturális minisztérium vezetője.

Az MTI tudósítása szerint a javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd. Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát.

Fico reményei szerint a jogszabályt nyáron fogadja el a parlament.

Az átalakítást heves viták kísérik. Branislav Gröhling, az SaS elnöke szerint a szlovák közmédiát dezinformációt terjesztő propagandamédiummá alakítják át, amely kormánypárti, és esetleg oroszbarát propagandát fog terjeszteni. A politikus nem zárta ki, hogy pártja az Alkotmánybíróságához fordul a törvénytervezet miatt.

A kormány döntése után a közrádió és -televízió dolgozói közül sokan gyászkeretes logóval váltották fel profilfotójukat a Facebookon, valamint bejelentették, hogy gyásznapot tartanak.

The post Átalakítja a szlovák kormány a közmédiát, a dolgozók gyásznapot hirdettek first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!