Az afáziával küzdő Kulka János visszatért a színpadra, de nem akárhogy!

2 órája ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kulka János – aki 2016-ban súlyos stroke-ot kapott – hosszú idő után először állt színpadra repertoárdarabban, ráadásul egy monodrámában, a Halál Velencében adaptációjában. Thomas Mann darabját nem először vitték színpadra, de ebben a formában – ahogy a Jurányi Inkubátorházban látható – még nem találkozott vele a közönség. Csuja László rendezésének az az egyik érdekessége, hogy Kulka végig beszél benne, de nem a színpadon – derült ki a Spirit FM Kult-ÓRA című műsorából.

Az előadáshoz egy olyan hanganyagot használnak fel, amit Kulka mondott fel még 2006-ban hangoskönyvként. Ebből hangzanak el részletek, miközben a karmestert alakító színész ezekre reagál a színpadon. A produkció valójában azzal játszik, hogy Kulka János, mint színész hallgatja a saját régi hangját, és eközben azt is felveti a történet, hogy a múltját hallgatja ez a karmester.

A rendező bevallotta, azt tartja izgalmasnak, hogy úgy is lehet nézni, hogy a darab a karmester belső hangja, de úgy is, hogy Kulka János hallgatja Kulka János régi hangját.

 Sajtószoba

Kulka János 2021-ben, a TV2 Neked énekelek című gálaműsorában – Fotó: Sajtószoba

Arra a kérdésre, hogy milyen volt Kulka Jánossal dolgozni, a következőket árulta Csuja László a Jurányi honlapján megjelent interjúban: “Nagyon jó. Van egy összhang, az előadás előkészítése során is többször mentem hozzá beszélgetni, szóval már úgy mentünk neki a próbafolyamatnak, hogy értettük egymást. (…)  A Halál Velencében története és Kulka János élettörténete között szoros kapcsolat van. Ezt az előadást, ezt a szerepet csak és kizárólag ő játszhatja el. Szerintem az elmúlásról szól ez a darab. Arról, hogy képesek vagyunk-e, és ha igen, hogyan tudunk szembenézni azzal, hogy mit mulasztottunk el az életünkben. (…) Jánost már egy konkrét koncepcióval kerestük meg, amelyet ő is érvényesnek tartott, úgy érezte, hogy az ötletünknek van egy olyan személyes perspektívája, ami miatt érdemes ezzel az anyaggal színpadra állnia.”

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját amúgy idén május elején választották meg a Nemzet Színészének a március végén 85 évesen meghalt Tordy Géza helyére.

The post Az afáziával küzdő Kulka János visszatért a színpadra, de nem akárhogy! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!