Egy étel jó esetben nem büdös, hanem jó illatú és kívánatos. Egyes élelmek azonban jellegzetes, erős illatokat, pontosabban szagokat árasztanak. De mindenki így érzékeli őket? Mindenkinek büdös a büdös?
Most nem a legendásan penetráns szagú ételeket lajstromozzuk, mint amilyen a svéd surströmming, vagy izlandi kihívója, a szintén rothasztott halféle, a kæstur hákarl, avagy cápahús. De nem kell ehhez északra mennünk, egy magyar példával élve ide sorolhatnánk a pálpusztai sajtot is Ezek esetében a gasztronómiai élmény és maga a koncepció része, hogy érlelt, erősen erjedt élelmiszerekről van szó. Az erjedés folyamata és a bomláskor keletkező vegyületek márpedig elszíneződéseket, szemmel látható állagváltozást és szagokat idéznek elő. Ám ezek a folyamatok nem csak a tartósítási eljárások, hanem egy egyszerű hőkezelés során is fellépnek, erről lesz is szó a galériánkban.
Ugyancsak a kellemetlen szagú, mondhatni büdös élelmiszerek körébe sorolandó a világ egyik leghíresebb bűzös élelmiszere, a durián. Ez a gyümölcs erjesztés, penészesedés és hőkezelés nélkül, frissen is lenyűgözően büdös. Ezúttal azonban nem ezekről lesz szó, hanem azokról az ételekről és italokról, amelyek megosztják a véleményeket.
A Recipes From Heaven oldal például arra kérte a napokban az olvasóit, hogy árulják el, melyik illatokat-szagokat érzik büdösnek? Ők nem csak az élelmiszerekre voltak kíváncsiak. A „mindörökké büdös kategóriába” sorolandó a testszag, az ázott szőr (állatok), a cigaretta és a macskaalom szaga. Meglepően gyakori válasz volt a marihuána szaga és a parfümök és kölnik (elvileg) illata. Külön alkategória ezen belül a parfüm által elnyomott testszagé. Érthető továbbá, hogy szintén büdös a hipó, a szőkítéshez használt hidrogán-peroxid, a kátrány és az gumi szaga is.
De melyek azok az ételek, amik egyszerűen csak megosztóak?