Elöntötte az árvíz a népszerű magyar meteorológus otthonát

2 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Aigner Szilárd egykori háza, ahol most az özvegye, Pártai Lucia lakik, vízben áll a Duna áradása miatt. A híres meteorológus bár felkészült az ítéletidőre, elszomorítónak tartja, hogy ilyen gyakran történnek áradások a területen. A gyomra görcsben van, hiszen úgy véli, egy jó ideig nem apadni majd a folyó.

 Schumy Csaba

Fotó: Schumy Csaba

Aigner Szilárd özvegye már 22 éve él a természet közelében, és bár a pusztítás ilyenkor hatalmas, elmondása szerint esze ágában sincs elköltöznie a területről. 

„2002 óta ez lesz a hatodik árvíz, amelyik betör a házunkba… mit mondhatnék, gyomorgörccsel gondolok az elkövetkezendő órákra. Fontos kiemelnem, hogy nem az árvízzel van a gond, hiszen egy folyó természetes jellemzője… a gyakorisággal van probléma. A régi tudományos könyvekben arról írtak, hogy ilyen nagy árvizek évszázadonként egy vagy két alkalommal fordulnak elő… Évszázadonként! Az utolsó nagy árvíz a Dunán 2013-ban volt ugye”  – nyilatkozta a Ripostnak

„Amikor mi a férjemmel megvettük ezt a házat, 1986-ban, egyfelől még volt folyamkotró vállalat és rendszeresen tisztították a medret, az építésügy pedig nem adott engedélyt lábakon álló házra. Ahelyett, hogy erre köteleztek volna mindenkit, aki hullámtérre költözött. Vagyis a megváltozott klíma, a mederkotrás hiánya és a régi építkezési lehetőségek összessége eredményezi a mostani helyzetet: nagyon sok, a hullámtérben álló házat önt el a víz órákon belül. Köztük a miénket is” – tette hozzá. 

Nem hamar lesz ennek vége

„Mivel tőlünk nyugatra hatalmas hó esett a hegyekben, ami most a betörő melegebb időjárás miatt olvadni kezd, rossz hírem van: ez a mostani dunai árvíz hosszan tart majd, elhúzódó apadásra kell számítani, a Duna pedig huzamosabb ideig marad 800 centiméter környékén” – tudatta az ok okozati viszonyt a híres meteorológus.

Bármennyi tapasztalatom van, most is a gyomorgörcs kerülget, nem tudok enni és alig alszom. Féltem az értékeinket, és sajnálom mindazokat, akik hasonló cipőben járnak, mint mi. Ezzel együtt is azt tudom mondani, semmi pénzért nem költöznék el a házból. Mert amikor nyugodt a folyó, nincs ennél gyönyörűbb környezet

The post Elöntötte az árvíz a népszerű magyar meteorológus otthonát first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!