Fogyni szeretnél? Nem mindegy, mivel helyettesíted a cukrot

2 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Hogyan szokjunk át a cukorról a különböző édesítőszerekre?

Az édesítőszereket úgy alkották meg, hogy a cukrot helyettesítsék, de kevesebb kalóriával és szénhidráttal, vagy akár teljesen kalória- és szénhidrátmentesen biztosítsanak édes ízt. Az édesítőszerekre való áttérés legfontosabb lépése a fokozatosság. Nem kell azonnal teljesen lemondani a cukorról, érdemes csökkenteni az adagokat, majd bevezetni alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes édesítőszereket, mint például az eritrit vagy a stevia. Hasznos lehet olyan tippeket követni, mint például a cukor fokozatos csökkentése kávéban, teában vagy ételekben, illetve friss, feldolgozatlan élelmiszerek előnyben részesítése. Így az ízlelőbimbók is könnyebben hozzászoknak a kevésbé édes ízekhez.

Melyek azok az édesítőszerek, amelyeket érdemes használni?

A természetes eredetű édesítőszerek – mint a stevia és az eritrit – javasoltak, ezek az egészségesebb választások közé tartoznak. Az eritrit alacsony kalóriatartalmú, nem emeli a vércukorszintet, jó hatással van a fogak egészségére, és általában jól tolerálható az emésztőrendszer számára. A stevia egy másik természetes édesítőszer, amely akár 200-400-szor édesebb a cukornál, és szintén kalóriamentes, így biztonságosan alkalmazható szénhidrát-anyagcsere zavarokban is. Ezek a természetes édesítőszerek ideálisak lehetnek a cukor helyett.

Az utóbbi időben sokat hallhattunk arról, hogy a klasszikus édesítő “pötty” ártalmasabb, mint a cukor. Igaz ez?

A mesterséges édesítőszerekkel, mint az aszpartám és az aceszulfám-K kapcsolatban erősödnek azok az evidenciák, amelyek szerint hosszútávú fogyasztásuk káros lehet. Ezek az anyagok negatívan befolyásolhatják a szénhidrát-anyagcserét, és összefüggésbe hozhatók több egészségügyi problémával, például a diabétesszel és a bélflóra károsodásával. Azonban a hatások egyénfüggőek, és továbbra is folyamatban vannak a kutatások ezzel kapcsolatban.

Az édesítőszerekből korlátlan mennyiséget lehet fogyasztani, vagy azért ott is oda kell figyelni?

Az édesítőszerek, különösen a cukoralkoholok (pl. eritrit, xilit), nem fogyaszthatók korlátlan mennyiségben. Túlzott fogyasztásuk emésztési problémákat okozhat, mint például puffadást vagy hasmenést. A mesterséges édesítőszerek hosszútávú fogyasztása szintén nem ajánlott, mivel azok is egészségügyi kockázatokat rejthetnek magukban, különösen, ha nagy dózisban használjuk.

édesítőszer

Kép: Getty Images

Sütéshez, kávéhoz, más dolgok édesítéséhez más-más édesítőszereket javasolsz, vagy inkább egyfajtát használjunk?

A különböző édesítőszereket különböző célokra lehet használni. Például a stevia és az eritrit (akár ezeknek a kombinációja a négyszeres erősségű édesítőszer) jól használható italokhoz, mint a kávé, míg az eritrit süteményekhez is ideális, mivel hőálló és hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a cukor. Mivel azonban az eritrit édesítőereje kb. 70%-a a cukornak, így a receptben lehetnek eltérések a többi nyersanyag tekintetében. Emiatt sem tanácsos 1:1-ben cserélni, hanem érdemes kipróbált, bevált recepteket keresni.

The post Fogyni szeretnél? Nem mindegy, mivel helyettesíted a cukrot first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!