Fotókon a sokszínű közhelyparádéval visszatérő Victoria’s Secret divatshow

2 órája ezelőtt 1



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Victoria’s Secret divatbemutatóját először 1995-ban rendezték meg és fénykorában az év egyik legkiemelkedőbb divateseményének számított. Az idő és trendek azonban eljártak felette – legalábbis ami a márka modelljeit, vagyis angyalait illeti. A show hírhedtté vált ugyanis arról, hogy azon csak és kizárólag az uniformizált ideáloknak megfelelő, valószínűtlenül tökéletes testű modellek léphettek kifutóra. Egészen 2018-ig. 

A fantáziáról szól

A Victoria’s Secret akkori marketingvezetője, Ed Razek 2018-ban, a Vogue-nak adott interjújában úgy fogalmazott: plus size modelleknek és transzszexuálisoknak nincs helyük a bemutatón, mert „ez a show a fantáziáról szól”. Kijelentése hatalmas botrányt kavart. Az az évi divatbemutatót csupán 3.27 millióan nézték az ABC tévécsatornán, ami a legalacsonyabb nézettség volt a show történetében. Ám nem csupán a bemutató, de a márka termékei iránt is megcsappant az érdeklődés, ami a következő évben már az eladási mutatókon is egyértelműen meglátszott. 

Victoria’s Secret 2018

A 2018-as divatbemutató modelljei (Fotó: Taylor Hill/FilmMagic)

2019-ben aztán a cég közölte: a divatbemutatót a megszokott formájában nem rendezik meg többé. „A divat a változás üzlete. Fejlődnünk kell, és változnunk kell, hogy növekedjünk. Ezt szem előtt tartva úgy döntöttünk, hogy átgondoljuk a hagyományos Victoria’s Secret-divatbemutatót. Nem hisszük, hogy a továbbiakban a televíziós sugárzás lenne megfelelő a számunkra” –  fogalmazott akkor Les Wexner, a fehérneműmárkát tulajdonló L Brands vezérigazgatója.

A szexista márkaképért jelentős mértékben felelős Ed Razek még szintén abban az évben nyugdíjba vonult, majd pozitív változások sora indult el a cégnél. A márka szerződtette történetének első transznemű modelljét Valentina Sampaio-t, nem sokkal később pedig az első plus size modell, a 48-as konfekcióméretű Ali Tate Cutler is megérkezett.

Új show, új irány

Tavaly a divatbemutató is visszatért, igaz, akkor még egészen más formában, mint korábban. A Victoria’s Secret World Tour névre keresztelt új show négy divattervező munkáját állította középpontba: a londoni Supriya Lele, a lagosi Bubu Ogisi, a tokiói Jenny Fax és a bogotai Melissa Valdes terveztek a márka számára, az alkotási folyamatot, illetve az elkészült kollekciókat pedig egy látványos dokumentumfilm mutatta be, melyet a négy városból, különböző területekről érkezett művészek – többek között filmesek, zenészek, vizuális kreatívok – alkottak meg. 

Idén májusban aztán a cég bejelentette: ebben az évben újra megrendezik a hagyományos, kifutói divatshow-t, ám már annak jegyében, amit a márka ma képvisel.

Victoria's Secret divatshow 2024

A 2024-es Victoria’s Secret divatshow-n Tyra Banks is vállalta a szereplést (Fotó: Taylor Hill/WireImage)

50 modell, 25 különböző országból

Az eseményre mára virradóra került sor New Yorkban. Ami valóban látványos újdonság volt a márkától korábban megszokottakhoz képest, hogy a modelleket ezúttal az inkluzivitás és a sokszínűség jegyében válogatták össze.

„50 modell 25 különböző országból… azt hiszem, ez mindenkit magával ragad. Átfogjuk a spektrumot,  mindenkit szívesen látunk, a magabiztosságot és a vadságot kerestük, és azt hiszem, ez az, ami át fog ragyogni” – nyilatkozta a bemutató előtt a vörös szőnyegen Janie Schaffer, a show executive producere.

Kifutóra léptek napjaink legfelkapottabb topmodelljei, többek között Gigi Hadid és Bella Hadid vagy épp Palvin Barbi, ott volt a márka több ikonikus angyala, így Adriana Lima, Doutzen Kroes, Jasmine Tookes vagy Candice Swanepoel, számos fiatal tehetség, ázsiai és afroamerikai modellek, több neves plus size modell, köztük Ashley Graham és Paloma Elsesser, de képviseltették magukat transznemű modellek is, Valentina Sampaio és Alex Consani személyében.

Több veterán szupermodell, így Kate Moss, Eva Herzigova és Tyra Banks is visszatért, az 56 éves Carla Bruni pedig ezen a bemutatón debütált a fehérneműmárka modelljeként. A show zenei blokkjában ezúttal kizárólag női előadók léptek fel: a legendás Cher, a friss Grammy-díjas Tyla valamint a Blackpink K-pop csapat szólókarrierbe kezdett tagja, Lisa.

Álszentség lenne?

Az esemény fogadtatása azonban, az online magazinokban, illetve a közösségi oldalakon olvasható visszajelzések alapján legalább annyira megosztó lett, mint amennyire már maga a Victoria’s Secret megújulása is az. Ugyanis, bár kétségkívül üdvös változás, hogy ilyen mértékben hangsúlyt fektettek a sokszínűségre, azonban sokan úgy vélik, ez álszentség és a márka voltaképpen ezzel is ugyanúgy az aktuális elvárásoknak és standardoknak akar megfelelni, mint ahogy azt a múltban is tette. Csak éppen, míg korábban a tökéletes testet tekintették követendő szabványnak, ma a diverzitás számít annak. 

Maga a kollekció és a bemutató külsőségei ugyancsak igyekeztek hozni a kötelezőt: visszanyúlni a márka védjegyének számító, extravagáns elemekhez, de azért beépíteni a minimált is. Ebben is a biztosra játszva, kevés kiemelkedő, ám annál több kiszámítható, közhelyes vagy egyenesen unalmas momentumot produkálva. 

Mindent egybevetve a divatshow olyan benyomást keltett, mintha a márka bocsánatkérésnek szánta volna múltbéli vétkeiért. Kár, hogy ez a bocsánatkérés nem tűnt igazán őszintének. 

The post Fotókon a sokszínű közhelyparádéval visszatérő Victoria’s Secret divatshow first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!