Gábor Zsazsa állítólag fizetés nélkül távozott a szocialista luxusdivat nagyasszonyától

3 hete ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Sikeréhez három dolog kellett: tehetség, kapcsolati háló és a legendaépítés. És ehhez zseniálisan értett Rotschild Klára, például egy életen át azt állította, hogy ő Rothschild Ábrahám Adolf izraelita szabó és Spirer Regina izraelita szabónő harmadik leánya, és 1903-ban született a szabászasztalon. Szülei két női szabóságot működtettek a belvárosban, igen sikeresen. Ugyanis nyolc méretben varrtak, a vevő csak odatelefonált, melyik méretet akarja, és amikor átvette, legfeljebb igazítottak rajta még.

Itt leste el az üzleti trükköket Klára, aki szakmai iskolával nem rendelkezett, nyelveket sem beszélt. Viszont 1930-ban kirobbant az első botránya. A kor híres aranyifjúja, Somogyi Pál Károly megverte, amikor a lány elment hozzá behajtani az apja szalonjának kintlévőségeit. Klára a testi és lelki sérülések miatti szégyenében öngyilkosságot kísérelt meg, ami után pszichiátriára került. Ezután indított nagy összegű kártérítési pert Somogyi ellen, amit meg is nyert. Ez hozzájárult, hogy 1934-ben a saját szalonja megnyitását hatalmas érdeklődés övezze. Előtte hozzáment egy dúsgazdag textilkereskedőhöz, Glücksthal Pálhoz, aki persze támogatta a szalon megnyitását. Egyik legnagyobb sikere az volt, hogy ő varrta 1940-ben a Horthy Miklós jövendő menyének, Edelsheim Gyulai Ilona grófnőnek a menyasszonyi ruháját. Óriási befolyása lett, partikra járt, lóversenyekre és kártyázni, ez utóbbiaknak haláláig hódolt. Mivel soha nem tanult meg rendesen rajzolni, szabni és varrni, megálmodta a ruhákat, vagy neves divatházakról koppintott. Elmondta, mit akar, aztán az alkalmazottak elkészítettek. Szalonját államosították, de továbbra is ő vezette. A legjobb minőségű anyagokat szerezte be, évente kétszer finanszírozták a párizsi kiruccanásait, ahol fantasztikus memóriájának köszönhetően megjegyezte az új kollekciókat, és legyártatta azokat idehaza.

Kádárnénak próbababája volt

Mindenki, aki meg tudta fizetni a havi átlagkereset négy-ötszörösé­be kerülő ruhákat, „a Rotschildba” járt. Gábor Zsazsa, Tolnay Klári, Psota Irén, Törőcsik Mari fordultak meg nála, no meg Kádár Jánosné, akinek saját próbababája volt, csak néha alakítottak rajta, ahogyan Tamáska Mária alakja változott.

Kiemelt kép: Meglepetés Archívum/fotocentral.hu, Getty Images

The post Gábor Zsazsa állítólag fizetés nélkül távozott a szocialista luxusdivat nagyasszonyától first appeared on Story.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!