Hadüzenet a bankkártyáknak: új fizetési megoldást támogat az MNB

3 napja ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az azonnali fizetésre épülő új, modern mobilfizetési szolgáltatások qvik márkanév alatt 2024-ben ingyenesen és automatikusan elérhetővé válnak az összes lakossági ügyfél számára, így a legtöbb fizetési helyzetben egy új fizetési alternatíva jön létre – idézi az MNB közleményét az Azénpénzem.hu.

A tervek szerint már szeptembertől ezen keresztül fizethetünk a kereskedőknél. A QR-kódos fizetés lényege az, hogy a mobiltelefonnal leolvassuk a kódot, majd a mobilbankon keresztül azonnali átutalással fizetjük ki a számlát. Ez a fizetés díjmentes lesz, nem terheli tranzakciós illeték sem, a pénz azonnal a kereskedő számlájára érkezik – szemben a kártyás fizetések több napos átfutási idejével -, ráadásul a kereskedőknek is olcsóbb megoldás lesz, mint a jelenlegi POS terminál.

Vérszemet kaptak a bankok

Az MNB ezen a héten megjelent, 2024-es Fizetési rendszer jelentéséből az derült ki, hogy tavaly emelkedtek a bankkártyás elfogadás költségei a kereskedők számára. A legkisebb forgalmú kategóriába (0-1 millió forint) tartozó kereskedők által fizetett elfogadói költségek forgalomhoz viszonyított aránya egy év alatt 0,4 százalékponttal 3,1 százalékra nőtt, azonban nem csak a legkisebb forgalmi kategóriába tartozók, hanem szinte minden kereskedő elfogadói költségei nőttek különböző mértékben, így már az 1-2,5 millió forint közötti forgalmú kereskedők költségei is a mutató célértéke fölé, 1,8 százalékra emelkedtek. Ezzel már több mint 50 ezer kereskedő fizet a célérteket meghaladó mértékű díjakat az elfogadási szolgáltatásokért.

Az MNB szerint a magas költségekhez jelentősen hozzájárulhat, hogy a kiskereskedelmi tranzakcióknál eddig nem volt a kártyahasználatnak érdemi elektronikus alternatívája, melyben változást hozhat az azonnali fizetésre épülő qvik fizetési megoldás.

A jegybank szerint szintén hátrányos az elektronikus pénzforgalom terjedése szempontjából, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók elektronikus fizetések elfogadási szolgáltatásaiból származó bevételeinek egyre nagyobb része származik tranzakciószámmal vagy tranzakciók értékével arányos díjakból. 2023-ban ezek a teljes elfogadási bevétel már 97,8 százalékát tették ki, míg a fix egyszeri vagy havi költséget jelentő POS terminálhoz kapcsolódó díjak aránya minimálisra csökkent. Ez a díjstruktúra hátráltatja az elektronikus fizetések használatát, hiszen így magasabb elektronikus forgalom mellett sem csökkenek az elfogadók költségei.

A kártyaelfogadói hálózatot működtető bankok így alighanem ellenérdekeltek lennének a qvik elterjedésében, hiszen a kereskedők így el is hagyhatják vagy olcsóbbra cserélhetik a jelenleg meglehetősen drága POS terminálon keresztüli fizetést. Ezért az MNB hangsúlyozza, hogy

elvárja a bankoktól, hogy aktívan támogassák a qvik széleskörű kereskedői bevezetését.

The post Hadüzenet a bankkártyáknak: új fizetési megoldást támogat az MNB first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!