Itt az új veszély, amire vigyázni kell a társkeresés közben!

3 órája ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A kittenfishing – tükörfordításban: cicahorgászat – nem hangzik olyan veszélyesnek, de sajnos nincs köze az igazi kiscicákhoz. A catfishing definíciója szerint „egy olyan megtévesztő tevékenység, amelynek során egy személy egy fiktív személyiséget vagy hamis személyazonosságot hoz létre egy közösségi oldalon, általában egy konkrét áldozatot megcélozva.” A kittenfishing pedig ennek a kistestvére, nem ennyire komoly, de nem is veszélytelen jelenség, ami mostanában tarol az online társkeresésben.

Ártalmatlan?

A Hinge nevű társkereső alkalmazás által kitalált kittenfishing kifejezés azt jelenti, hogy megszépíted vagy hamisan ábrázolod magad az interneten, hogy kívánatosabbnak tűnj, és bizonyos emberek vonzónak találjanak. A társkereső alkalmazások pedig tele vannak kittenfishing-kísérletekkel – ha megnéznénk bármelyik appon a társkereső profilokat és összehasonlítanánk a valósággal, akkor világossá válna, milyen mindennapi jelenség a kittenfishing. Pedig ez is az átverés egy formája Dr. Bruce Y. Lee, a New York-i City University of New York School of Public Health egészségügyi politika és menedzsment professzora szerint.

„A kittenfishing ártalmatlannak tűnhet – írja a szakember. – A kitten (kiscica) szó általában nem kelt negatív benyomásokat. Amikor a profilodat csinosítgatod, azt gondolhatod, mi baj lehet abból, ha itt-ott hozzáadsz vagy szépítesz néhány dolgot? De ez egy nagyon csúszós lejtő. Egy bizonyos ponton a profilod elkezdhet nagyon másképp kinézni, mint amilyen valójában vagy.

A baj az, hogy az ilyen szépítgetés meghiúsítja a társkeresés egyik fő célját: megtalálni a számodra megfelelő párt. Ha más felhasználóknak a társkereső profilod alapján megtetszel, és ez a profil valójában nem téged tükröz, akkor olyan randipartnerek közül válogathatsz, akik végül nem fognak hozzád illeni.

A professzor szerint emögött a jelenség mögött az a tévhit áll jellemzően, hogy a társkereső appon elég csak felhívni magunkra a figyelmet, és mire személyesen találkozunk már úgyis annyira megkedveli a másik a személyiségünket az üzenetváltások során, hogy az első randin könnyen tudjuk tisztázni magunkat. Ez azonban csak önbecsapás, mert ha nem a valóság tetszik meg a másiknak az interneten keresztül, akkor elkerülhetetlen lesz a csalódás az igazi találkozáson.

 Getty Images

Forrás: Getty Images

Aláássa a bizalmat

Dr. Bruce Y. Lee felteszi azt a kérdést is, hogy mit tennénk fordított helyzetben? Ha az első randin azt látnánk, hogy nem épp az az ember néz vissza ránk, aki a társkeresőn megtetszett. „Hányszor hagyod magad becsapni a reklámmal és a marketinggel, és mondod azt, hogy »Öregem, örülök, hogy ez megtörtént. Imádom, amikor az emberek becsapnak engem?« A kittnefishing nem éppen a legjobb kapu egy bizalmi kapcsolathoz” – teszi hozzá a szakember.

Dr. Bruce Y. Lee azt tanácsolja, hogy gondold át alaposan, hogy milyen indíttatásból akarod a kittenfishinget használni a saját társkereső profilodban, és tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Úgy érzed, hogy a valódi éned nem elég vonzó? Akkor az igazi megoldás az lehet, hogy vagy javítsd az önképedet és a gondolkodásmódodat, vagy fejleszd magad.
  • Olyan embert célzol meg, aki nem akar téged? Miért? Tényleg egy ilyen emberrel akarsz együtt lenni?
  • Szükségét érzed annak, hogy lenyűgözz másokat? A randizás a megfelelő pár megtalálásáról szól, ami kétoldalú dolog. Nem arról szól, hogy megpróbálod elérni, hogy mások „megvegyenek” téged.

Ha viszont te esel áldozatul a kittenfishingnek, akkor se keseredj el, bárkivel megtörténhet. Ilyenkor a szakember szerint érdemes lehet megváltoztatni a randipartnerek kiválasztásának módját, hogy ne vesztegess túl sok időt a csalókra:

  • Kezelj mindent, amit egy társkereső alkalmazáson látsz, úgy, mintha reklámot látnál. Ugye nem bízol meg egy termékben vagy szolgáltatásban, amíg nem láttad a saját szemeddel?
  • Legyél szkeptikus a túl tökéletesnek tűnő emberekkel, társkereső profilokkal szemben.
  • Ne koncentrálj túlságosan a felszínre: nagyon könnyű manapság a külsőt manipulálni és meghamisítani online.

Via

The post Itt az új veszély, amire vigyázni kell a társkeresés közben! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!