Kígyót, mocsári teknőst és patkányokat is hozott az árhullám Budapestre

2 órája ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az árvíz miatt errefelé viszonylag ritkán látott állatok jelentek meg Budapest kellős közepén az elmúlt napokban – írja a Telex olvasói fotók alapján. Kígyó – ami valószínűleg egy sikló, esetleg egy vipera -, valamint mocsári teknős is feltűnt a rakparton. Az utóbbit a Lánchíd lejáratánál “rakta ki” az árhullám, majd idővel továbbúszott.

Óbudán pedig patkányokat észleltek, a  víz miatt a felszínre menekültek. Az óbudai önkormányzat számolt be az esetről: Csillaghegyen bukkantak fel patkányok, emiatt már intézkedett is a Fővárosi Önkormányzat szakcége, megkezdték a kártevők elleni védekezést. A levonuló árhullám miatt szokásosnál nagyobb számban előfordulhat a patkányok megjelenése – indokolta az önkormányzat, így akár a kerület bármely más pontján is észlelhetjük őket.

Ami a fővárosi árvízi helyzetet illeti, lassú emelkedés várható Budapestnél, szombat estig még körülbelül 50 centiméterrel fog emelkedni a Duna vízszintje, ezt követően pedig lassú apadásnak indul a folyó.

Minderről Láng István országos vízügyi főigazgató beszélt az M1-en. Elmondása szerint a Duna átlagos vízszintje ugyan mintegy 50 centivel elmarad a 2013-as áradás vízszintjétől, de védvonalak terhelése így is igen jelentős. Jelenleg tetőzésközeli állapotban van a Duna Nagybajcsnál, de péntektől már várhatóan elindul az apadás a folyó északi szakaszán. A védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, – írja az MTI – mert a vártnál lassabb az apadás. Ennek oka, hogy a Boris ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett, így az árhullám “kétpúpú” volt. Kisoroszi jelenleg közúton megközelíthetetlen az árvíz miatt, ám várhatóan jövő hét kedd-szerda magasságában már “felszabadul” a település. Budapesttől délre nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os “katasztrofális” árvizet követően nagyon erőteljes fejlesztés indult meg, aminek következtében a töltések magasabbak és erősebbek a főváros alatt.

Kiemelt fotó: MTI/Balogh Zoltán

The post Kígyót, mocsári teknőst és patkányokat is hozott az árhullám Budapestre first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!