Kínai influenszerek hackertámadása Magyarország ellen

3 hete ezelőtt 16



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Újra itt a napindító (és nem az egyedüli) hírlevelünk, az elején egy szolgálati közleménnyel: két új kollégával bővültünk.

BELFÖLD

Volt Kormányinfó, amin Gulyás Gergely a szavakkal játszva állította, hogy bizalmas adatok nem kerültek külföldi kézbe. (Egyébként a német SPD-t is célba vette az orosz hackercsoport, de a német reakciók gyökeresen eltértek Szijjártóétól.) Magyar Péter lemondatná Szijjártót az orosz hackertámadás miatt, Márki-Zay le is csukatná.

Házkutatást tartott Karácsony Gergely stábjánál a NAV és a titkosszolgálat: magánokiratokat, ellenzéki pártoknak végzett szakértői és jogi tevékenységek dokumentumait, információszabadság-perek és strasbourgi eljárások anyagait másolták le, pedig azokat elvileg ügyvédi titok védi.

Kozák Danuta verbális molesztálással vádolja a kajakedzőt, az államtitkárságot is felelősnek tartja. Fel is függesztették Csipest, aki a hatszoros olimpiai bajnok szerint munkavégzésre alkalmatlan állapotban zaklatta, miközben ő majdnem meztelenül feküdt egy gyúrópadon. Nem a mostani az első konfliktus közöttük.

Zsebszerződésügy: egy 2002-es földajándékozási szerződés az első, ahol ügyvédként felbukkant Sulyok Tamás neve.

  • Orbán tusványosi fajkeveredés-ellenes szövege miatt zárták ki az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból.
  • Idén is fideszes aktivisták kézbesítik a magyarországi szavazási leveleket a Vajdaságban.
  • Itt a felmérés arról, hogy az MTVA állításával szemben valójában mi foglalkoztatja az embereket az EP-választás előtt.

VÍZIÓ

Soha nem látott influenszertrip Budapesten a mi pénzünkből: a külföldi és magyar tartalomgyártók a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével privátban bulizhatják körbe Budapestet a napokban.

GAZDASÁG

Sok sebből vérzik az összeomlott költségvetés, nem lehet kordában tartani a kiadásokat: villámgyorsan összeomlott az idei költségvetés, ami elmaradó bevételektől és elszállt kiadásoktól szenved.

Több mint 300 millió eurós bírságot kapott a Milkát, Oreót és Tobleronét gyártó cég: a versenyszabályok megsértése miatt büntették a Mondelezt, vagyis azért, mert bizonyos termékeket olcsóbban értékesíthettek egyes országokban, mint máshol.

Békés Márton alapítványát nem érinti a beruházási stop, a kormányközeli szervezet újabb 5,6 milliárd forintot kapott a kormánytól.

  • Ilyen mélyen utoljára a covid idején voltak a magyar beruházások.
  • A KSH szerint átlagosan 437 800 forintért dolgoznak a magyarok.
  • Súlyos válságban van a védőnői ellátás, „nincs papír, nincs pohár, lassan toner sem lesz”.

MOSZKVA ÉS PEKING

Szijjártó Péter szerint Magyarország kiváló példája annak, milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés. (A VSquare szerint például Orbán arcfelismerő megfigyelő-kamerákról is megegyezhetett Kínával.) A külügyminiszter másodszor is bejelentett egy kínai kábelgyárat, de már kevesebb pénzért és kevesebb munkahellyel.

Többen meghaltak, miután az orosz hadsereg rakétákkal lőtte Harkivot. Lengyelország fontolgatja, hogy orosz rakétákat lőjön le Ukrajna fölött a saját légvédelmi eszközeivel.

  • Washington oroszországi célpontok ellen is engedélyezheti amerikai fegyverek bevetését az ukránoknak.
  • Korrupció miatt vették őrizetbe az orosz vezérkari főnök helyettesét.
  • Norvégia nem engedi be többé az orosz turistákat.
  • Kína egész Tajvan körül büntető jellegű hadgyakorlatba kezdett.
  • Kaja Kallas határincidens kiprovokálásával vádolja Oroszországot.

KÜLFÖLD

Népirtásnak minősítették az 1995-ös srebrenciai mészárlást: miközben a szerb elnök a kollektív felelősségre vonás létjogosultságát latolgatta, Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke közölte, hogy ha elfogadják a határozatot, a boszniai Szerb Köztársaság elkezdi a békés kiválást Bosznia-Hercegovinából.

Bocsánatot akar kérni Ficótól a merénylője, tagadja, hogy más is tudott volna a terveiről: Cintula a kiszivárgott vallomása szerint zavarta Fico orosz- és magyarbarát politikája, de azt állítja, csak megsebesíteni akarta a szlovák miniszterelnököt.

Lezárták az Oxford Egyetem egyik épületét palesztinpárti tüntetők miatt: a csoport találkozót követel az egyetem vezetőségével, hogy felülvizsgálják az intézmény „gázai-izraeli háborúval kapcsolatos politikáját”.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!