Közlöny: Orbán Viktor beelőzte a nemzeti konzultációt

2 órája ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi a Magyar Közlönyben megjelent határozatot a kormány újabb gazdaságpolitikai akciótervéről, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón már részletesen ismertetett, amikor bejelentette, arról is nemzeti konzultációt indítanak. Az Orbán-kormány szerint a világgazdaság a koronavírus-világjárvány és a háború miatt megváltozott, ezért új megoldásokra, új gazdaságpolitikai eszközökre van szükség ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen.

Azt írják, csak a gazdasági semlegesség biztosításával lesz 2025-ben elérhető a 3–6 százalék közötti gazdasági növekedés. A gazdaság újbóli lendületbe hozása mellett az a cél, hogy a konjunktúra helyreállítása bevonó jellegű legyen, a társadalom és gazdaság lehető legszélesebb köre részesüljön belőle, különösen a magyar családok és a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások.

Az új akcióterv 21 lépése három pilléren nyugszik: a jövedelmek vásárlóerejének növelésén, a megfizethető lakhatás biztosításán és a kis- és közepes vállalkozások támogatásán.

A kormány a növelné a jövedelmek vásárlóerejét, ezért egyetért

  • egy hároméves bérmegállapodás megkötésével a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletekkel (ezért Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter felel, december 31-ig kapott határidőt),
  • a Munkáshitel Program kidolgozásával (ez november végéig lesz Nagy Márton és a kultúráért és innovációért felelős Hankó Balázs feladata),
  • a családi kedvezmény összegének megduplázásával (Varga Mihály, Nagy Márton és Hankó Balázs december 31-ig dolgozhatja ki a javaslatot).

A közlönyben is odaszúrtak Budapestenek. Azt írták, az Orbán-kormány

egyetért a megfizethető lakhatással kapcsolatos intézkedésekkel, ezért figyelemmel arra, hogy Budapest súlyos lakhatási problémával néz szembe, amely probléma megoldása elsődlegesen a főváros feladata lenne, de láthatóan ezt a problémát a főváros nem tudja kezelni, ezért a lakhatási probléma enyhítése érdekében a Kormány feladatának tekinti, hogy

  • Nagy Márton november végéig megvizsgálja a magánszálláshely-szolgáltatásnyújtás feltételeinek szigorítását.
  • Ezzel a határidővel vizsgálja a nemzetgazdasági miniszter Gulyás Gergellyel a lakásbérlet bérleti díjainak és szerződési feltételeinek szabályozását.
    Nagy Márton és Hankó Balázs áttekinti azt tekinti át, hogy tudnak segíteni a felsőoktatási intézményeknek abban, hogy megfelelő számú, színvonalú kollégiumi férőhely legyen a hallgatóknak.

A kormány külön kezeli az országos lakhatási feltételek fejlesztését.

  • November végéig megvizsgálják az otthonteremtési program kiegészítését, a fiataloknak nyújtható új támogatási formák bevezetésével.
  • Vidéki Otthonfelújítási Programot hirdetne.
  • Lehetővé tenné a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként jóváírt pénzeszköz legfeljebb 50 százalékának erejéig lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználását.
  • Lehetővé tenné az önkéntes nyugdíjpénztári tagi egyenleg lakáscélú hitel törlesztésére vagy lakásfelújítás célra történő átmeneti felhasználását.
  • A kormány támogatja a munkáltató által adókedvezménnyel adható lakhatási támogatás kidolgozását.
  • Az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adómértéket 2026. december 31-ig fenntartaná.
  • Egyetért azzal, hogy kezdődjön egyeztetés a bankszektorral évi 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel kamatplafon bevezetéséről.

A kormány meghirdeti a Demján Sándor Programot, amelynek célja, hogy a hazai vállalkozások mérete megduplázódjon, ezért egyetért

  • a hazai kis- és középvállalatok nagymértékű tőkefinanszírozási programjának meghirdetésével és lebonyolításával az NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt. által, melyet a KAVOSZ Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával kell elvégezni,
  • az „1+1 KKV Beruházás-élénkítő Támogatási Program” kiemelt gazdasági ágazatok számára történő meghirdetésével,
  • a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” program meghirdetésével;
  • egyetért a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteltermékei ügyfél által fizetendő éves kamatának 3,5 százalékra történő csökkentésével,
  • az Eximbank Zrt. exportösztönző hitelprogramjainak azonnali újraindításával, 
  • a hazai vállalkozások külpiaci megjelenésének támogatása céljából az Eximbank Zrt. által nyújtandó kifektetési hitelprogram, az NTH által lebonyolított kifektetési tőkeprogram azonnali meghirdetésével,
  • a hazai KKV-szektort érintő európai uniós programok felgyorsításával,
  • egyetért a KKV-szektor adminisztrációjának csökkentésével, a kötelező könyvvizsgálati
    értékhatár alkalmazási feltételének enyhítésével.

A Kormányinfón Gulyás Gergely korábban arról beszélt, hogy a kormánypárti frakciók kérésére döntött úgy a kormány, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről nemzeti konzultációt indít, mert nem fogadják el, hogy ezekről Brüsszelben. Azt mondta: a magyar választóknak van lehetőségük véleményt mondani két választás közötti időszakban is, hogy milyen eszközökkel kell egy hatékonyabb, a növekedést szolgáló gazdaságpolitikát elindítani.

The post Közlöny: Orbán Viktor beelőzte a nemzeti konzultációt first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!