Maga Edison küldött fonográfot Tolsztojnak, az orosz író hangja így ma is hallható

2 órája ezelőtt 2



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A 196 éve született orosz író, Lev Tolsztoj egész életét végigkísérték a társadalmi, politikai és technológiai változások. A hedonista arisztokratából lett teológus az orosz forradalmat már nem élte meg, számos technológiai vívmánynak viszont már tanúja lehetett: róla készült az első színes fénykép Oroszországban, 80. születésnapját pedig filmen is megörökítették 1908-ban.

Ugyanebben az évben Tolsztoj több hangfelvételt is készített egy fonográffal, amit maga Thomas Edison küldött neki.

Az új technológia iránt érdeklődő Tolsztoj 1895-ben készítette el első hangfelvételeit. Ezek később egy berlini archívumba kerültek, csak a második világháború után vitték őket vissza a Szovjetunióba. Amikor Stephen Bonsal, a New York Times szerkesztője 1907-ben megtudta, hogy Tolsztoj érdeklődik a hangrögzítő technológia iránt, megígérte, hogy küld az írónak egy Edison-fonográfot. A történet Edisonhoz is eljutott, aki úgy döntött, inkább maga küldi el ajándékba egy készülékét Tolsztojnak. Küldött is egy fonográfot az író birtokára, a félreértések elkerülése végett pedig „ajándék Leo Tolsztoj grófnak Thomas Alva Edisontól” vésettel is ellátta. A Háború és béke és az Anna Karenina írója ezután számos hangfelvételt készített. A legtöbbet honfitársainak, orosz nyelven, de azért akadnak kivételek.

Az alábbi felvételen például Tolsztoj négy különböző nyelven olvas fel:

Mindennapra című kötetének felolvasásában angolul, németül, franciául  és oroszul is hallható. A könyv Tolsztoj kedvenc passzusait gyűjti össze olyan gondolkodóktól, mint Lao-ce és Ralph Waldo Emerson. Időskorára ugyanis a fikciónál sokkal fontosabbnak tartotta az erkölcsi és spirituális kérdéseket, így például jogról, művészetről, szegénységről és halálbüntetésről értekezett.

Edison többnyelvű felvételeket is kért Tolsztojtól, angolul és franciául felmondott „rövid üzeneteket, amelyek a világ népeinek közvetítenek néhány olyan gondolatot, amelyek erkölcsi és társadalmi fejlődésükre irányulnak”. Tolsztoj szorgalmasan készítette a felvételeket, amik egy részét el is küldte Edisonnak, ezek sorsa azonban máig kérdéses.

The post Maga Edison küldött fonográfot Tolsztojnak, az orosz író hangja így ma is hallható first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!