Tengerbe borult egy illegális bevándorlókat szállító hajó a Kanári-szigeteknél, sok a halott és az eltűnt

2 órája ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, további 48 pedig eltűnt, miután szombat éjjel felborult egy illegális bevándorlókat szállító hajó a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetétől 7 kilométerre délre, az Atlanti-óceánon. Az MTI a spanyol tengeri mentőszervezet közleménye alapján azt írja, a nem sokkal éjfél után kapott riasztás után helyszínre érkezett egységnek 27 embert sikerült kimentenie.

A Kanári-szigetekre 1994 augusztusában érkezett meg először sikeresen egy bevándorlókat szállító csónak, azóta számít a hely az Afrikából Európába tartó illegális migránshajók és csónakok egyik fő célállomásának. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi harminc évben mintegy 200 ezer migráns érkezett így Európába – miközben a jogvédő szervezetek becslései szerint legkevesebb 4800-an fulladtak az óceánba ezen az útvonalon.

Idén augusztus közepéig 22 304-en érkeztek a Kanári-szigetekre az afrikai országokból, ami 126 százalékos arány a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 9864 migránshoz képest, miközben már 2023-ban is rekordot döntött a szigetekre érkező illegális bevándorlók száma.

A Kanári-szigetek régióelnökének becslése szerint az egyre több induló hajó és gumicsónak miatt az év végig érkezők száma az 50 ezret is meghaladhatja. A szigeteket érintő migráció jelentős emelkedését tapasztalva Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök augusztus végén Afrikába látogatott, és Mauritániával és Gambiával is együttműködési megállapodást kötött az illegális migráció szabályozása és megfékezése érdekében.

The post Tengerbe borult egy illegális bevándorlókat szállító hajó a Kanári-szigeteknél, sok a halott és az eltűnt first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!