Véget ért a világ időjárását befolyásoló jelenség

1 hét ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Tavaly nyáron erős El Niño alakult ki, amely egy természetes, nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő természetes éghajlati jelenség. Az El Niño alapvetően az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén jár melegebb tengerfelszíni hőmérsékletekkel, de következményei világszerte kimutathatóak.

Sőt, az egész bolygó időjárását nagyon komolyan befolyásolja, az Időkép.hu cikke szerint többek közt ahhoz is hozzájárult, hogy tavaly júniustól ez év márciusával bezárólag minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött globálisan. Az ausztrál meteorológiai hivatal a héten jelentette be, hogy

az El Niño véget ért, előre láthatóan júliusig semleges állapot következik.

Egyelőre még bizonytalan, hogy később kialakul-e a hűvösebb időjárásért felelős La Niña, az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint ennek 60 százalék a valószínűsége 2024 második felében. Bár a tenger felszíni hőmérséklete már decemberben elkezdett csökkenni, az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az óceáni és légköri mutatók most azt jelzik, hogy jelenleg a két ciklus közötti semleges állapot alakult ki.

Kapcsolódó
Pokolian forró időszak következik
A világ egy része brutális szárazságot él majd át, Európára és hazánkra forróság és fojtogató pára telepszik, a Föld átlaghőmérséklete pedig jócskán 1,5 fok felett emelkedhet.

The post Véget ért a világ időjárását befolyásoló jelenség first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!