A cipő teszi az embert? ‒ Az egészséges lábat mindenképp!

2 órája ezelőtt 11



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Lábunk az egész gerincünkre hatással van

Egy hosszú séta után a tengerparton igen csak fáradtnak érezhetjük lábainkat. Lábizmainknak ebben az esetben keményebben kell dolgozniuk, mint a merev felületeken. A folyton változó homokon vagy a kemény betonon való járás közötti különbség jól mutatja a mezítláb vagy cipőben járás közötti különbséggel. Cipőben a láb izmainak kevesebbet kell dolgozniuk, mintha mezítláb lennénk, és a kevesebb munka első hallásra talán jó dolognak tűnhet, a lábunkat azonban sebezhetőbbé teszi.

A láb, különösen a talp testünk egyik legérzékenyebb és legsérülékenyebb része, hiszen mindig extrém terhelésnek van kitéve, és életünk végéig használjuk. A kutatások összefüggésbe hozták az elpuhuló, kevesebb aktív munkát végző, ellaposodó lábakat a térdfájdalmakkal, a porckárosodással és a derékfájással. Az ideális lábtípus alapvetően természetesen az, amivel születünk, vagyis a mezítláb, ez azonban sajnos mára már nem ilyen egyszerű, hiszen túl régóta hordunk cipőt.

Így változott a lábunk a kezdetekkor és így változik ma

A lábfej jelentős változásokon ment keresztül a fejlődésünk során, elsősorban a két lábon járás és az életmódunk változásai miatt. A lábfej lassan kialakult ívei eloszlatják a test súlyát és csökkentik a járás okozta ütődéseket. A boltozatos lábfej segít a talajjal való érintkezés során létrejövő erők elnyelésében és a járás hatékonyságának növelésében. A sarokcsont is jelentős mértékben megerősödött, hogy elviselje a test súlyának nagy részét járás és futás közben.

Az urbanizáció és a modern életmód, mint például a kemény, sík felületeken való járás azonban nagyban hozzájárult az egyre inkább ellaposodó láb kialakulásához, mely kevésbé hatékony a súly eloszlatásában, és hajlamosabb különböző problémák kialakulására. A cipőviselés is jelentős hatással van a láb formájára és egészségére. A cipők formája és merevsége befolyásolja a lábfej természetes mozgását, hozzájárul a bőrkeményedések, kalapácsujj és egyéb deformitások kialakulásához. Az őseink sokkal többet mozogtak, és a lábuk ehhez alkalmazkodott. A modern életmód, amely gyakran magában foglalja a hosszú ülő munkát és a kevés mozgást, nagyban csökkenti a láb rugalmasságát és mobilitását.

 profimedia

Fotó: profimedia

Nincs mindenki számára ideális cipő

A cipőviselés alapvető a modern környezetben élő ember számára, azonban gyakran a divat vagy akár az anyagi helyzet is meghatározhatja, mit viselünk. Ráadásul a „legegészségesebb” cipő személyenként változik, így ennek meghatározásakor figyelembe kell venni az illető életkorát, egészségi állapotát, járási, futási szokásait és egyéb tényezőket is.

  • A túl rövid vagy túl keskeny cipők mindenképp a lábfej deformálódásához vezetnek.
  • Se túl puha, se túl kemény: a cipő egyik legfontosabb része a talpa. Ha túl puha vagy túl lapos, az nagyban megterheli a gerincet, a teljesen merev talp azonban akadályozza a láb rugalmas mozgását. Az ideális talpat valahol a kettő között kell keresni.
  • A sarok is fontos szempont, hiszen a teljesen lapostalpú cipő pont semmilyen funkciót nem tölt be: sem a mezítlábas járást nem engedi imitálni, sem alátámasztást nem nyújt, a túl magas sarok pedig természetellenes pózban tartja talpunkat és lábujjainkat, miközben gerincelváltozásokhoz is vezethet. Az ideális sarok alacsony és széles.
  • Érdemes rendszeresen váltogatni a hordott cipőket, hogy fenntartsuk talpunk aktivitását az izmainkkal, csontjainkkal és ízületeinkkel szemben támasztott követelményekkel szemben.
  • Az agyonhordott, kitaposott cipőket haladéktalanul érdemes lecserélni.

Ha nincs lehetőséged cserélgetni a cipőket ‒ cseréld a talpbetétet!

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen cserélgessük cipőinket, vagy hogy egy drágább, minőségi darabot vásároljunk meg, egy olcsóbb, de nekünk tetsző cipővel is kényelmes viseletet érhetünk el, ha egy megfelelően illeszkedő, jó minőségű talpbetéttel egészítjük ki a cipőt. A talpbetétek már számos típusban kaphatók, legyen a cél a hétköznapi aktivitás, fizikai munka vagy sport. A talpbetétben található keményebb zselé megtámasztja a boltozatot és a sarkat, míg a lágyabb zselé kiváló párnázottságot és nyomáscsillapítást biztosít.

 profimedia

Fotó: profimedia

Milyen alapápolásra van szüksége a lábadnak?

Az egészséges és ápolt lábak alapvető fontosságúak a jó közérzetünk és egészségünk szempontjából, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan ápoljuk.

  1. Rendszeres tisztítás: Minden nap mossuk meg alaposan a lábainkat langyos vízzel és enyhe szappannal, különös figyelmet fordítva a lábujjak közötti területekre. A hosszas áztatást azonban kerüljük, mert az kiszáríthatja a bőrünket.
  2. Szárítás: A mosás után alaposan szárítsuk meg a lábainkat, különösen a lábujjak közötti részeket, hogy elkerüljük a gombás fertőzések kialakulását.
  3. Hidratálás: Használjunk naponta hidratáló krémet a lábainkra, hogy megakadályozzuk a bőr kiszáradását és repedezését. A sarkakra különösen érdemes figyelni, azonban a krémmel kerüljük az ujjközöket.
  4. Körömápolás: A körmöket rendszeresen vágjuk egyenes vonalban rövidre, hogy elkerüljük a benőtt körmöket. Ezután körömreszelővel simítsuk el a sarkokat, ezzel akadályozhatjuk meg, hogy a köröm belenőjön a bőrbe.
  5. Kényelmes lábbeli: Válasszunk jól szellőző, kényelmes cipőt, amely megfelelően illeszkedik a lábunkra, hogy elkerüljük a bőrkeményedések, hólyagok és egyéb lábproblémák kialakulását. Kerüljük a túl szűk cipőt, mely összenyomja a lábujjainkat, hiszen az előbb-utóbb deformitásokhoz vezethet. Kerüljük a flip-flop és egyéb lapos papucsokat, mert azok nem nyújtanak elegendő támaszt a harántrésznek. Ha van rá módunk, cserélgessük a cipőinket, ne mindig ugyanazt hordjuk.
  6. Gombás fertőzések megelőzése: Viseljünk pamut zoknit, amely felszívja az izzadságot, és rendszeresen cseréljük azt. Nyilvános helyeken, például uszodákban, mindig hordjunk papucsot.
  7. Lábmasszázs: Időnként érdemes lábmasszázst végezni vagy végeztetni, amely segíti a vérkeringést és lazítja az izmokat.
  8. Rendszeres ellenőrzés: Rendszeresen ellenőrizzük lábainkat és körmeinket sérülések, bőrkeményedések, sebek vagy egyéb problémák miatt.
  9. Szakértői segítség: Szükség esetén forduljunk szakemberhez, például pedikűröshöz, bőrgyógyászhoz vagy ortopéd orvoshoz.  
     profimedia

    Fotó: profimedia

Mi az az atlétaláb?

Az elnevezés nem egy lábfajtát, sokkal inkább egy betegséget rejt. Ráadásul nem kell sportolónak lenned ahhoz, hogy ezzel az állapottal küzdj. Az atlétalábat egy makacs gomba okozza, amely meleg, sötét, párás környezetben szaporodik ‒ gondoljunk csak az öltözőkre, a zuhanyzókra és az uszodai környezetre, de akár a gombával érintkezésbe került ágyneműkről vagy ruhákról is felszedhetjük a lábgombát. Ha mezítláb érintkezünk a gombával, azután már könnyedén megtelepszik a lábon. A tünetek közé tartozik a bőrszárazság, viszketés, égő érzés, hámlás, gyulladás, hólyagok és bőrrepedezés. A legrosszabb része az. hogy könnyen terjed, különösen a talpon és a körmökön, de a fertőzés akár a test más területeire is átterjedhet.

Forrás: happiesthealth.com, time.com, health.unl.edu
 
The post A cipő teszi az embert? ‒ Az egészséges lábat mindenképp! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!