Hiába minden erőfeszítés, a Jóbarátok sikerét csak egyetlen szereplő tudta megugrani

2 órája ezelőtt 14



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Sorozatsztárnak lenni nem egyszerű. Lásd például Patrick Duffy-t, akit kivétel nélkül mindenki Bobby-val azonosít a Dallasból, vagy Hugh Laurie-t, aki egy rendkívül sokoldalú színész, rengeteg alakítással a háta mögött, azonban a rajongóknak ő csak Dr. House. Ha egy sorozat közönségsikerré válik, nehéz kitörni a skatulyából – erről a Jóbarátok sztárjai biztosan tudnának mesélni, hiszen a legtöbbjüket a nagyérdemű még mindig a sorozatbeli karakterük nevén emlegeti. Nem számít, hogy mit tettek le azóta az asztalra.

Matt LeBlanc

Matt LeBlanc

Matt LeBlanc azaz Joey (Fotó: Warner Bros.)

A minap láttam egy mémet, aminek az volt a poénja, hogy néznek ki a széria gyereksztárjai. Ott volt Ben, Emma, és Joey, aki butuska – bár sokszor infantilis – viselkedésével tényleg olyan volt, mint egy nagyra nőtt gyerek. (Emlékezzünk csak arra a részre, amikor ő írta az ajánlólevelet Monica és Chandler örökbefogadásához, és azt hitték, egy gyerek tollából származik…) Színészként nem volt soha fix bevétele, rendszeresen Chandler adott neki kölcsön, ráadásul – bármennyire is szerethető karakter volt – nem ő volt a legélesebb kés a fiókban. Matt LeBlancnak annyira jól sikerült hoznia a figura egyszerűségét, hogy a skatulyából talán ő szabadult a legnehezebben, hiszen még a spin-offot is kaptak Joey kalandjai.

LeBlanc a sorozattal párhuzamosan több blockbusterben is feltűnt (Lost in Space – Elveszve az űrben, Charlie angyalai), de a karrierje a Joey kifutásával hanyatlani kezdett, jó ideig semmiben nem szerepelt. 2011-ben indult el a Sikersorozat, ami végre túlmutatott ezen – Golden Globe-ot is nyert vele.

Lost in space

Matt LeBlanc a Lost in space-ben (Fotó: AFP)

2013-ban egykori kollégája, Lisa Kudrow Web-terápia című sorozatában tűnt fel, 2016-tól pedig egy új szerepkörben mutatkozott be: ő lett a Top Gear egyik műsorvezetője. Merész húzás volt a szerkesztőktől őt felkérni, de az autós magazinműsor főnixként támadt fel hamvaiból, hála neki. 2016-2020 között újabb sitcomban, a Jóapátokban (!!!) játszott főszerepet, azóta viszont semmilyen filmes munkája nem volt. Viszont azt legalább tudjuk a Friends Reunionnak köszönhetően, hogy a Jóbarátok volt élete egyik legszebb időszaka, és annak minden fontos pillanatára emlékszik is.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston a Jóbarátok Rachelje (Fotó: Warner Bros.)

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Jennifer Aniston futotta be a hat barát közül a legnagyobb karriert. Felívelése hasonlít ahhoz, amit Rachel esetében is láthattunk: aki pincérnőből igazi divatmogul lett (tekintsünk el attól, hogy ez mennyire nem valóságos), Aniston ugyanis jó pár epizódszerepben feltűnt már, mire megkapta Rachel karakterét, és a sorozat után is apránként lépdelt felfelé a filmes világban. Volt néhány olyan melléfogása, amit próbálunk jótékonyan elfelejteni neki (khmm, Azt beszélik és Szakíts, ha bírsz), igazából a 2010-es években kezdett rátalálni arra, hogy pontosan milyen típusú szerepek állnak neki jól. A Förtelmes főnökök pedig végre átlendítette azon a holtponton, ahol a szomszéd lány-attitűdje miatt megrekedt.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston a The Morning Show Los Angeles-i premierjén (Fotó: Chris DELMAS / AFP)

Megőrjít a csaj, Családi üzelmek, Boldogság bármi áron, Dumplin’ – Így kerek az élet – szép lassan újabb és újabb oldalát ismertük meg a színésznőnek, aki érettebb szerepei ellenére sem veszített semmit közvetlenségéből és az ösztönösen fakadó bájából. Karrierjére a The Morning Show tette fel a pontot, ami újabb minőségi ugrást jelentett számára – végre a kritikusok is elismerték, mint színésznőt. Aniston 55 éves, és nem akar egy picit sem fiatalabbnak látszani, épp ezért megtalálják az olyan szerepek, amik testhezállóak számára. Ha pedig épp nem forgat, akkor Lolavie nevet viselő hajápolási márkája útját egyengeti.

Matthew Perry

Matthew Perry

Matthew Perry a Jóbarátok Chandlerje (Fotó: Warner Bros.)

Nehéz úgy írni Matthew Perry-ről, hogy már nincs közöttünk. Ő volt a Jóbarátok lelke, akivel kicsit mindenki tudott azonosulni. Chandler Bing karaktere ugyanis pont azokkal a problémákkal küzdött, mint a fiatal felnőttek többsége: próbálta megtalálni magát az élet minden területén, legyen az munka, barátság vagy párkapcsolat. Perry tálalásában pedig az egész annyira emberi és valóságos volt, hogy ez tette őt annyira szerethetővé. Nem meglepő, hogy a széria alatt neki ment legjobban a szekér. (Többek között Bruce Willist is neki köszönhetjük, ugyanis a színész és Perry a Bérgyilkos a szomszédom idején lettek közeli barátok, és Willis egy elvesztett fogadás miatt tűnt fel a sorozatban.) Perry maga volt Chandler, annak minden poénjával, esetlenségével és sajnos önvádjával együtt, hogy nem elég jó.

Pedig az volt.

Bruce Willis és Matthew Perry

Bruce Willis és Matthew Perry a Bérgyilkos a szomszédom c. filmben (Fotó: Profimedia)

Bolond szél fúj, Hármasban szép az élet, Pereld a nőt!, Balhés tesók és a már emlegetett Bérgyilkos a szomszédom mind remek példák arra, hogy mennyire sokra vihette volna a sitcomok és romkomok világában, ha hisz magában. A Jóbarátok után azonban Matthew depressziója és függősége olyan méreteket öltött, hogy egyre kevesebb szerepet vállalt, és abban sem remekelt. 2017 után pedig egészen 2023-ban bekövetkezett tragikus haláláig már semmilyen filmes munkája nem volt.

Courteney Cox

Courtney Cox

Courtney Cox a Jóbarátok Mónikája (Fotó: Warner Bros.)

Courteney Cox már ismert és kedvelt színésznő volt, mikor megkapta Monica szerepét. Ez volt a nagy kiugrási lehetősége, amiben tény, hogy brillírozott, mégis, ha egyetlen filmet kellene megnevezni tőle, amiben emlékezetesen alkotott, az kizárólag a Sikoly-franchise lenne (a Jóbarátokon kívül). Ebben se kedvesnek, se szerethetőnek nem mondhatnánk, de kétségkívül az egyik legszórakoztatóbb karaktere volt a történetnek, mint a törtető Gale Weathers, mert szöges ellentéte volt a Monica Geller-féle sztereotípiának.

Neve Campbell és Courteney Cox

Neve Campbell és Courteney Cox a Sikolyban (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

Cox ennek köszönheti az exférjét, és gyermeke apját, David Arquette-et is, akivel 14 évig voltak házasok. De ami a karrierjét illeti, sosem tudott igazán felemelkedni. Rendre voltak kisebb szerepei, lásd Csontdaráló, Szupersuli, Esti mesék, Shameless – Szégyentelenek, Modern család, sőt, ő is feltűnt a Lisa Kudrow nevével fémjelzett Web-terápiában, vagyis mindig ott volt a tűzközelben. Ám valahogy sosem sikerült a Jóbarátok sikerét megugrania. Cserébe viszont az Instán meglehetősen aktív, úgyhogy ha valaki hiányolja, érdemes őt ott követni.

David Schwimmer

David Schwimmer

David Schwimmer Ross szerepében (Fotó: Warner Bros.)

Ross Geller az egész sorozat legmegosztóbb szereplője volt. Az egyik tábor a szórakoztató karaktert látta benne, aki folyton bénázott valamivel, mások szerint a toxikus férfi archetípusa volt, akivel egyetlen nő sem szeretne a való életben kezdeni. Az, hogy ki milyennek látta, Schwimmer szempontjából mindegy, a színész ugyanis brillírozott a szerepben, és sokat köszönhet neki. Ő talán az egyetlen, akiben rögtön meglátták a stúdiók a potenciált, így az olyan romkomoktól kezdve, mint a Hat nap, hét éjszaka, Az elit alakulat drámáján keresztül, a Madagaszkár zsiráfjának, Melmannek a hangjáig nagyon sok mindenben kipróbálhatta magát. Sőt, Schwimmer alakította az American Crime Story, Az O. J. Simpson-ügy című évadjában Robert Kardashiant, amivel egy Primetime Emmy-jelölést is sikerült bezsebelnie.

David Schwimmer

David Schwimmer Robert Kardashian szerepében (Fotó: FX Networks/Courtesy Everett Collection, Model Release: no

A színész a színpadi világba is alaposan belekóstolt, Amerikában és Londonban is a világot jelentő deszkákra állt – a kritikusok nagy örömére –, ugyanakkor rendezői munkákat is vállalt. Első komolyabb munkája a Fuss, dagi, fuss! volt, amelyért Brit Független Filmdíjra jelölték A legjobb debütáló rendező kategóriában. Schwimmer talán nem lett akkora közönségkedvenc, mint Aniston, viszont tény, hogy fontos háttéralakjává vált a filmes- és színházi világnak.

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow a Jóbarátok Phoebeje (Fotó: Warner Bros.)

Lisa Kudrow sem számított már kezdő színésznőnek, amikor megkapta Phoebe szerepét, mégis ez hozta meg számára az áttörést. Hiszen ki ne szerette volna a kicsit őrült, kicsit hippi nőt a maga életbölcsességeivel? Bár lehet, hogy úgy tűnik, Kudrow utóélete lett a legszegényebb a széria után, valójában talán mindenki közül a legfoglalkoztatottabb szereplőről van szó. A ’90-es években sok fontos kultfilmben feltűnt (például Romy és Michele), és ezt követően sem tűnt el a süllyesztőben. Coxhoz hasonlóan mindig a tűz közelében maradt: P.S. I Love You, A másik nő, Könnyű nőcske, Rossz szomszédság. Fel-feltűnt néhány közönség kedvencben, ám egyértelmű sikert a saját sorozata, a Web-terápia hozott számára. Fiona Wallice szöges ellentéte volt Phoebe Buffay-nek, bár talán annyiban mégis hasonlítottak, hogy egyikük sem akarta magát igazán komolyan venni.

A sorozat 2015-ig futott, Kudrow azonban ezt követően sem pihent, gyakorlatilag minden évre jutott valamilyen aktuális projektje, még ha ezek nem is futottak be akkora karriert. Az elmúlt években producerként is bizonyított, sőt, jelenleg három különböző projektje is fut – immár ismét színésznőként – amiben ismét láthatjuk és hallhatjuk majd őt.

Lisa Kudrow

Lisa Kudrow a Web-terápiában (Fotó: Profimedia)

A Jóbarátok epizódjai már 4K-ban láthatók a Max kínálatában.

The post Hiába minden erőfeszítés, a Jóbarátok sikerét csak egyetlen szereplő tudta megugrani first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!