Félmilliárddal drágult átadás után a nemzet méregdrága kötélhídja

2 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Hiába adták át már júniusban, tovább drágult a világ leghosszabb kötélhídjaként aposztrofált sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídja. A Szárhegy és Várhegy között kihúzott kötélhíddal összefüggésben október 10-n módosítottak szerződéstvette észre az mfor.hu.

A lap azt írja, hogy az alapszerződés szerint a beruházás nettó 4 098 689 700 forint volt, ám időközben nettó 473 903 505 forint költségtöbblet keletkezett, ami miatt a végösszeg immár nettó 4 572 593 205 forintra rúg. Ezért a vállalkozó – a Graboplan Industrie Kft. – még egy (rész)számlát nyújthat be a megrendelőnek.

A költségek megemelkedését a közbeszerzési dokumentációban azzal indokolták, hogy

2022. február 24-én kitört az orosz-ukrán háború, amely nemzetközi szankciókkal együtt váratlan inflációt, üzemanyag-, építőanyag- és alapanyag-áremelkedést okozott.

Ezek a körülmények az indoklás szerint a vállalkozó ellenőrzésén kívül esnek, és a rendes üzleti kockázatát jelentősen meghaladják.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által felkért KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. szakvéleménye ezért a rendes üzleti kockázaton felüli költségnövekedést helyben hagyta, és az eredeti szerződéses ellenértékhez képest azt 11,6 százalékos mértékben határozta meg.

A Szárhegy és a Várhegy közti függőhídon ötezer forintért lehet átsétálni.

The post Félmilliárddal drágult átadás után a nemzet méregdrága kötélhídja first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!