Jobb, mint a kínai büfében! A villámgyors szezámmagos csirke receptje

2 órája ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Minden családban vannak állandó, bevált ételek, amiket bármikor elő lehet rántani a kalapból, ráadásul képesek arra a bravúrra, hogy meg is eszi mindenki. Természetesen ilyenkor nem egy töltött káposzta idő- és anyagigényű ételre kell gondolni, hanem valami olyasmire, ami fél óra alatt elkészül, nem kell hozzá konyhányi edényt összemaszatolni, és legfeljebb a romló hozzávalókat kell bevásárolni, minden más van otthon hozzá.

Ez persze minden háztartásban mást jelent. Mi egy ideje ráfüggtünk az ázsiai konyhára, így magától értetődik, hogy van otthon szójaszósz, halszósz, mindenféle paszták és különböző egzotikus fűszerek, amiket egyszer kell csak megvenni, utána évekig kitartanak. A felhasználásuk pedig rendkívül sokrétű és változatos lehet, már ha az embernek van hozzá jó receptje és/vagy fantáziája. Rendkívül összetett ízeket lehet velük létrehozni, érdemes próbálkozni!

a távol-keleti konyha ízesítői

Halszósz, méz, szójaszósz, szezámmag, házi mogyoróvaj, lime, fokhagyma és gyömbér. Nagyon finom ízharmóniát adnak. (Fotó: Belső Olga)

Mogyoróvaj házilag

Ennél a szezámos kínai csirke receptnél a szűk keresztmetszetet mindig a mogyoróvaj jelenti. Nem azért, mert ne lehetne tárolni, éppenséggel lehetne, ha el nem fogyna mindig. Éppen ezért én már rég leszoktam róla, hogy vegyek, mert ami nincs, az nem fogyhat el. Otthon viszont pillanatok alatt előállítható mogyoróból, csak egy jó kutter, vagyis aprítógép kell hozzá.

Mogyoróvajat úgy kell csinálni, hogy bedobunk pár marék sós földimogyorót a darálóba, öntünk hozzá kevés napraforgóolajat, és addig pörgetjük, amíg jó sűrű, krémes nem lesz az állaga. Kicsit mindenképpen ropogós marad, de az nem baj, ennek az ételnek külön jól áll. Az olaj mennyiségét menet közben kell belőni, ha nagyon száraz, csorgassunk még hozzá, ez a trükkje.

Ez tényleg egy villámétel, ezért akkor járunk el bölcsen, ha először a köretként szolgáló rizst tesszük fel főni. Mire az megpuhul, a hús is elkészül hozzá.

kínai szezámmagos csirke

Kínai szezámmagos csirke tálalva (Fotó: Belső Olga)

A kínai szezámmagos csirke receptje

Hozzávalók:

  • 1 db (két fél) csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor vagy 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 nagy marék szezámmag
  • ujjbegynyi gyömbér reszelve
  • fél lime leve

Elkészítése:

  1. A csirkét nagyobb csíkokra vágjuk. Picit besózzuk, de csak vigyázva, mert a szójaszósz meg a mogyoróvaj épp elég sós, majd az olajon megsütjük minden oldalukat. Süljenek át, mert később már nem nagyon lesz idejük, de nem kell megpirulniuk.
  2. Amikor átsült a csirke, belekanalazzuk a serpenyőbe a szójaszószt, a halszószt, a mézet, a mogyoróvajat és a többi ízesítőt, összekeverjük és 1-2 percig percig forraljuk.
  3. Rászórjuk a szezámmagot és azzal is jól összekeverjük, majd elzárjuk a hőforrást.

Ennyi, kész is az étel. Főtt rizzsel tálaljuk.

The post Jobb, mint a kínai büfében! A villámgyors szezámmagos csirke receptje first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!