„Szarban vagyunk, kettőben is” – egyre nagyobb a zavar a faluban, ahol eltűnt a polgármester

2 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Szürke, földszintes, palatetős Kádár-kocka előtt állunk. A ház középén vastag repedés fut végig, a kert szegényes és elhanyagolt, csengő sehol.

Bármelyik ház – mellettünk, mögöttünk – inkább kinéz polgármesteri otthonnak, mint ez, mégis itt kell próbálkoznunk, úgy tudjuk ugyanis, hogy Jenő polgármestere, Kerekes Ildikó ebben az ingatlanban lakik. Ő az a polgármester, aki eltűnt, aztán meglett, most pedig van is, meg nincs is, ugyanis hiába tudható, hogy kórházban van, ezen túl semmi biztosat nem tud mondani róla senki a faluban. Talán az édesanyja, akivel állítólag ebben a házban lakik, tud valamit a polgármesterről, ebben reménykedünk.

Csengetni, ugye, nem tudunk, ezért bekiáltunk: „Jó napot!”

Apró, fekete kutya fut ki, hangosan ugatni kezd. Gyorsan jön még egy, ő még hangosabban próbál elijeszteni minket, szerencsére így együtt már ki is tesznek egy csengőt. Várunk türelemmel, hátha. „Jó napot!”

A válasz hangos csaholás, de nem jön ki senki.

*

Nem tudunk semmit, ez a legrosszabb. Csak találgathatunk, spekulálunk

– mondja egy asszony, aki épp a templom körül gereblyézik a faluközpontban. A barátnőjével beszélget, épp abban a témában, ami minket is a faluba hozott. „Mindenkinek van egy teóriája, arról, hogy mi történt, de nekünk nem mond senki semmit. Annyit tudunk csak, hogy kórházban van. Hogy mi történt, rejtély.”

Jenő egy 1200 lakosú, első benyomásra meglehetősen takarosnak tűnő falu Fejér vármegye nyugati szélén, 20–25 percre a Balatontól. Sok, babakocsit tologató nőt látunk a pár óra alatt, amíg próbáljuk kinyomozni, mi történt a falu vezetőjével, és ez tulajdonképpen nem meglepő – mármint a sok gyerek látványa. Csendes, rendezett, nyugodt falu ez, távol a sztráda és a 7-es út zsivajától, szép természeti környezetben. Közvetlen buszjárat megy innen Székesfehérvárra, sokan járnak oda dolgozni, de beszéltünk olyannal, aki az inotai alumínium-feldolgozóba jár Várpalotára, elvégre az sincs messze.

Az ominózus felfordulás úgy kezdődött két hete, hogy előbb szőrén-szárán eltűnt a júniusban újraválasztott polgármester, akinek emiatt a rendőrség eredt a nyomába. A faluvezető asszony fotóját ki is tették, ebből lett az első országos hír, hogy aztán hamarosan meg is leljék a polgármestert több száz kilométerrel arrébb, a hírek szerint zavart és méltatlan állapotban egy szegedi szállodában. Innen szállították a fehérvári kórházba Kerekes Ildikót két hete, aki azóta nem kommunikál a külvilággal – ezt állítja mindenki Jenőn, beleértve az önkormányzati dolgozókat és a képviselőket. Emiatt aztán úgy kellett megtartani az alakuló testületi ülést a faluban, hogy sem alpolgármestert nem tudtak választani, sem a bizottságok nem tudták elkezdeni a munkát, sőt mivel a kifizetési jog – magyarán a kasszakulcs – is a polgármesternél van, most már az is kérdés, hogy az októberi a munkabéreket hogyan tudják rendezni.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az emberek nemcsak a faluvezető sorsáért aggódnak, hanem a jogi tanácstalanság miatt is.

Nem látszik a jövő, de talán még homályosabb a múlt. Mégis mi történt Kerekes Ildikóval, aki minden jel szerint kétségbeesetten nekiindult a világnak, és megpróbált kifutni belőle. Mi vitte erre? Miért hallgat két hete? Egyáltalán: milyen állapotban van? Mi tartozik ebből a falura, és mi nem? Van-e valamilyen zűrös ügy a háttérben, ami összefügghet a faluval?

Csupa súlyos kérdés – egyelőre válasz nélkül.

„Nem tudunk semmit, ez a legrosszabb” – mondja a gereblyéző asszony a szépen felújított templom mellett. Bármennyire nehéz is elképzelni, hogy egy ekkora nfaluban ne terjedne szét azonnal a legapróbb hírmorzsa a település vezetőjéről, akivel egy ideje rendszeresen foglalkozik az országos sajtó, el kell fogadnunk, hogy mégiscsak ez a helyzet Jenőn. Mindenki csak annyit tud, ami a médiában megjelent – amitől persze csak még rejtélyesebb az amúgy is különös eset.

Valamelyik szombaton még láttam az Ildit, jól volt, semmi különös nem volt vele. Olyan volt, mint máskor. Aztán meg már azzal jött mindenki, hogy hallottam-e, láttam-e? Kérdem, mit. Hát hogy eltűnt az Ildi! Felmegyek a Facebookra, hát látom, minden ismerősöm osztja meg, hogy eltűnt Ildi, keresi a rendőrség szegényt. Én sokkot kaptam nagyjából. Pedig nem voltak neki bajai vagy ilyen. Én legalábbis nem tudtam róla

– meséli egy másik asszony szintén a templom mellett. „Nincs bajom vele, hát háromszor megválasztottuk. 2016 óta vezeti Jenőt, ha nem csinálná jól, gondolom, nem ő nyert volna.”

Azt érezzük, hogy a jenőiek nem szívesen beszélnek a történtekről. Kellemetlen nekik, nem tudják, hova tenni az elmúlt hetek eseményeit, nagyon sok a bizonytalanság, és tényleg nemigen jutott el hozzájuk más információ, mint ami a sajtóban megjelent, ezért nem is mernek túl határozott véleményt megfogalmazni. Egyik kivétel épp az az asszony, akivel beszélünk, persze fotót ő sem szeretne.

Ilyen még nem volt itt, hogy se polgármesterünk, hiszen Ildi kórházban, se alpolgármesterünk, hisz azt meg nem választottak, mert nem volt itt az Ildi, nélküle pedig nem lehetett. Ne kerülgessük a forró kását, kimondom: nagy szarban vagyunk! Kettőben is, egyrészt a működést értve. Tenni kéne sok mindent, de nincs itt a polgármester. Aztán meg abból a szempontból is jó nagy szarban vagyunk, hogy eléggé le is lettünk járatva, hiába ő csinálta, mert Jenő ma már erről nevezetes. Maga is erről ír, nem? Az eltűnt polgármesterről, akiről nem tudni semmit.

Pár perc múlva egy férfit veszünk észre, aki az emelkedőn tolja fel a biciklijét. Ő sem tud többet, mint a többiek, de szerinte így nem tud visszajönni polgármesternek Kerekes Ildikó.

„Nem tudjuk, mi történt, hogy került oda, ahol megtalálták, jó messze innen. Úgy néz ki, hogy besokallt. Persze visszajöhet még, de azt nehezen képzelem el, hogy itt megint polgármester legyen. Sokak bizalma megrendült. Mégis mi ez a történet? Új választás lesz itt szerintem.”

A férfi azt mondja, az a hír járta, hogy a polgármester építkezni kezdett ott, ahol most lakik. Az utcanevet megmondja, de a házszámot nem tudja. Azt már a tudakozóból nézzük ki.

*

Végül a sok kutyaugatásra a botjára támaszkodva kicsoszog egy idős asszony a palatetős Kádár-kockából, amely állítólag a polgármester otthona. Köszönünk, bemutatkozunk, hogy felvizezzük kicsit ezt a kelletlen helyzetet. Elnézést kérünk a zavarásért, aztán elmondjuk, miért jöttünk.

Adrián Zoltán / 24.hu

A polgármestert keressük!

Kórházban van.

Mikor jön vissza?

Nem tudom.

Beszéltek?

Nem látogattam meg. Nem beszél velünk.

Hogyhogy?

Nem fogad látogatókat, de nem tudok többet mondani. Pihenni szeretnék.

Azzal visszacsoszog. A szomszédok még annyit mondanak, hogy a polgármester mindeközben a saroktelken, szemben a házzal, ahova becsöngettünk, éppen építkezik. És valóban: egy nem túlságosan előrehaladt építkezés nyomai látszanak ott.

Egy autó érkezik a szürke ház elé, egy fiatalember száll ki belőle, őt is megkérdezzük, tud-e valamit. Profi módjára kezeli a sajtót, mondd is valamit, de egyúttal el is hajt.

Tudnak valamit a polgármesterről? Vissza fog még jönni?

Nem tudom, a családjával megszakította a kapcsolatot. Egy emberrel tartja a kapcsolatot, őt keresse. Borján Péter, egyedül vele beszél.

Ő kicsoda?

A kőszárhegyi polgármester. Ő tudja, mi a helyzet. A nagymamámat, kérem, ne keressék, nagyon öreg már. Nem tudunk semmit.

*

Elindulunk Kőszárhegy felé, pár faluval van csak arrább. Menetközben azért megállunk a jenői önkormányzatnál, de péntek lévén zárva van.

Pár telefonszám azonban ki van rakva a bejárati ajtóra, így érjük el az egyik ügyintézőt. „Működünk, egyelőre nincs fennakadás. De mi sem tudunk semmit. Egy mondatot sem kapunk tőle. Nem tudjuk, mi történt. Próbáljuk megoldani a helyzetet.”

Az egyik önkormányzati képviselő, Klima István kicsivel később már azt mondja a telefonban: „Pár nap, és eldől, mi lesz velünk. Semmi kapcsolatunk nincs vele. Nem tudjuk elérni őt. Eldől egy héten belül, lesz-e új választás, vagy sem. Megyünk jogi segítségért, magasabb szintről kérünk tanácsot, hogy mit tudunk csinálni.  Úgy tudjuk, csak egy emberrel beszél, de nem tudjuk, ki az. A kifizetések miatt sürgető ez a helyzet, ahhoz Ildinek van joga, másnak nincs. Mielőbb alpolgármestert szeretnénk választani, hogy legyen, aki vezeti a falut, amíg nem rendeződik ez a helyzet tartósan.”

Az önkormányzat épületében van a posta is, előtte egy faliújság és egy régi telefonfülke áll.

Egy fiatalember jön ki az épületből, ő már tovább is gondolta, amit hallott: a polgármesterrel kapcsolatban egy állítólagos pályázati pénzes nyomozást emleget. A vármegyei rendőrség ilyet ugyanakkor nem erősített meg a 24.hu-nak. „Nem hiszem, hogy visszajön. És nem is nehéz összerakni, mi történt. Eltűnt, van ez a nyomozás állítólag, hallottuk, hogy van valamilyen polgármester itt a háttérben.”

A posta előtt még megszólítunk egy asszonyt, aki épp hazafelé kerekezik.

Nagyon jó lenne, ha Ildikó kiállna, és tisztázná, hogy mi történt, mert ez így nagyon nem jó a falunak. Fura ez a helyzet és zavaros. Sajnálom persze, ha nincs jól. Az talán soha nem derül ki, hogy pontosan mi történt, de rendezni kéne ezt a helyzetet mielőbb. És azt is gondolom, hogy elvesztette a bizalmat Ildikó, hogy ilyen helyzetbe hozta a falut.

Piros elektromos robogóval közeledik egy nyugdíjas férfi. Arról beszél, hogy milyen méltatlan körülmények közt találták meg a polgármestert, ő úgy tudja, zárt osztályon van. „Mindenki mást mond. Képtelenség ez az egész.”

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Megyünk ahhoz az emberhez, akivel – állítólag – egyedül tartja a kapcsolatot Kerekes Ildikó. Borján Péter Kőszárhegy független polgármestere 22 éve, de vállalkozó is egyben, informatikai cége van, közösségi oldalán pedig a térség fideszes képviselőinek bejegyzéseit osztogatja szorgalmasan – ennyit szedünk össze róla az interneten, amíg át nem érünk Jenőről.

A Kőszárhegyet kettészelő 7-es út mellett parkolunk, de az önkormányzatban itt sem dolgoznak pénteken. A cégadatbázisban megtaláljuk a polgármester címét, odahajtunk. Szép és takaros családi ház, ám nincs otthon senki.

Csak pár nap múlva, hétfőn érjük el a hivatalban Borjánt, mondjuk neki, azért keressük, mert azt hallottuk, csak vele beszél a jenői polgármester. Tud-e róla valamit, mi a polgármester szándéka? – kérdezzük.

Csak önkormányzati ügyekben szeretnék és tudok tájékoztatást adni.

Próbálkozunk valamit kihúzni a polgármesterből tekintettel arra, hogy a jenői önkormányzat küzd az információhiánnyal, ahogy a falu lakosai is, de Borján Péter ugyanazt ismételgeti, és megjegyzi: nem hiszi, hogy ő az egyetlen, akivel beszél a polgármester. Végül megkérdezzük, hogy a kőszárhegyi hivatal lehet-e az, ahol nyomozás van folyamatban pályázati pénzek miatt.

„Kizárt, hiszen itt polgármesterként nem is dolgozhatott – épp a polgármesteri posztja miatt.”

Adrián Zoltán / 24.hu

Egyelőre nem tudni, bármikor is kiderül-e az igazság arról, hogy mi történt a jenői polgármesterrel abban a pár napban, amikor kereste őt a rendőrség. Az viszont záros határidőn belül eldőlhet, visszatér-e faluvezetőként, vagy sem, jóllehet Jenőn erre kevés esélyt láttak azok, akikkel beszéltünk. A júniusi választás előtt Kerekes Ildikó mindenesetre tettre kész és tervekben gazdag interjút adott a megyei napilapnak. Az óvodával és alsó tagozatos iskolával is rendelkező faluba bölcsődét álmodott a polgármester asszony, aki azt állította, közel van a szomszédos Polgárdival összekötő út felújítása. A sok megvalósult projekt mellett még azt emelte ki, hogy Jenőn „nem ritka látvány a polgármester a fűnyíró traktoron, ahogyan a focipályán vagy a temetőben vágja a füvet, ez is a munka része egy kis faluban.”

Kerekes Ildikót mi is kerestük az önkormányzatnál megadott telefonszámon, de nem értük el.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Az önkormányzati törvény nem rendelkezik külön polgármesterről és képviselőkről, ennél fogva a településvezetők – így Kerekes Ildikó is – akkor vesztik el tisztségüket hivatalosan, ha egy egész éven keresztül nem jelennek meg a testületi ülésen. Ebből fakadóan még az a helyzet is elfordulhat, hogy a jenői önkormányzat egy éven át működésképtelen lesz – ezt azonban a területileg illetékes kormányhivatal aligha hagyná szó nélkül, miután ennek a szervnek kell a törvényes működést betartatni, ez pedig polgármester nélkül, de legalábbis helyettesítő alpolgármester nélkül sem elképzelhető – mondja a 24.hu-nak Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP által delegált tagja.

 

Emellett elvileg az is lehetséges, hogy a képviselők feloszlatják a testületet, és új választást írnak ki, igaz, az új polgármester megválasztásáig egyelőre Jenőn nem lenne megoldva a kifizetés és helyettesítés kérdése, ez pedig akár több hónap is lehet.

 

Megkérdeztük a Fejér Vármegyei Kormányhivatalt is. Azt válaszolták: a „kormányhivatal előtt folyamatban lévő eljárásban a jegyző kérelmezte a kormányhivatal vezetőjétől, hogy jelöljön ki a közös önkormányzati hivatal alkalmazásában álló személyek közül a helyi önkormányzat kiadási előirányzatai terhére fizetési kötelezettség vállalására jogosult személyt. Jenő község önkormányzatának szmsz-e tartalmazza, hogy a polgármester és az alpolgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze és vezeti a képviselő-testület ülését. A törvény szerint az alakuló vagy az azt követő ülésen kötelező az alpolgármester megválasztása. Alpolgármester választására azonban csak akkor kerülhet sor, ha a polgármester javaslatot tud tenni az alpolgármester személyére. A kormányhivatal figyelemmel kíséri a képviselő-testület működését, és amennyiben szükséges, megteszi a jogszabályban előírt intézkedéseket.”

The post „Szarban vagyunk, kettőben is” – egyre nagyobb a zavar a faluban, ahol eltűnt a polgármester first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!