Irán cáfolja, hogy kívülről érkezett volna a hajnali támadás

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Az amerikai sajtóértesülések nem helytállók. Semmiféle külső légi támadás nem érte Iszfahánt vagy Irán bármely más részét” – idézi az iráni űrkutatási hivatal szóvivőjét az MTI. Péntek hajnalban két amerikai tisztviselő erősítette meg a CBS Newsnak, hogy az iráni területet ért támadás mögött Izrael áll.

„Csupán egy elhibázott és megalázó kísérletet tettek arra, hogy berepüljenek néhány drónnal, amelyet (az iráni légvédelem) lelőtt” – írta a szóvivő, Hoszein Dalirian. Az viszont nem derült ki, hogy ki állhatott a támadás mögött.

Pénteken beszédet mondott Ebrahim Raiszi államfő is, aki kitért a múlt hétvégi Izrael elleni támadásra is, mellyel „megmutatták Irán tekintélyét, az iráni nép egységét és vaskaratát”. Az iráni drón- és rakétatámadás azután történt, hogy Izrael rakétát lőtt az ország damaszkuszi külképviseletére. Az iráni rakéták nagyját Izrael még a levegőben megsemmisítette, különösebb károkat nem okoztak.

Az izraeli vezetés többször is utalt rá a héten, hogy nem hagyják válasz nélkül a támadást. Így mikor péntek hajnalban robbanások hallatszottak a közép-iráni Iszfahán körzetében, egy katonai bázishoz közel, a támadásokat amerikai forrásokra hivatkozva Izraelnek tulajdonították. Az államfő beszédében azonban nem tett utalást a hajnali robbanásokra, az űrkutatási hivatal szóvivője azonban cáfolta az amerikai sajtóértesüléseket.

Hogy mi történik Izrael és Irán között, arról ebben a cikkben írtunk bővebben, igaz, akkor még arról volt szó, hogy úgy tűnik, egyelőre Izrael is inkább a deeszkaláció felé hajlik.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!